Anihilarea ”furtunii de citokine”, terapia-cheie pentru pacienţii cu forme severe ale infecţiei cu SARS-Cov-2
Citokinele sunt esenţiale în lupta organismului împotriva agenţilor infecţioşi prin capacitatea acestora de a regla comunicarea între celulele ce stau la baza răspunsului imun, precum sunt limfocitele şi monocitele. Malfuncţionarea citokinelor poate conduce la procese inflamatorii, sepsis, infarct ş.a.m.d.
Fenomenul de ,,furtună a citokinelor” descrie o activare necontrolată, în cascadă, a citokinelor proinflamatorii, culminând cu decompensarea organelor vitale şi, în final, deces. Acesta a fost evidenţiat în cazul infecţiilor SARS-Cov (2003), MERS-Cov, gripa H5N1 şi gripa H7N9.
Cercetătorii din Wuhan au descoperit recent că fenomenul stă şi la baza cazurilor severe şi critice generate de infecţia cu noul coronavirus.
O terapie utilizată cu succes în trecut pentru tratarea pacienţilor cu forme grave apărute în urma infecţiei cu virusul H7N9 influenza, a fost readusă în discuţie zilele acestea, şi anume: sistemul de purificare a sângelui ce mimează un ,,ficat artificial’’
Sistemul realizează eliminarea citokinelor proinflamatorii cu ajutorul unor module de schimbare a plasmei sau de absorbţie – filtrare – reintroducere a acesteia.
Recent, oamenii de ştiinţă chinezi au stabilit un consens prin care recomandă folosirea terapiei în cazul pacienţilor cu o progresie accelerată a COVID-19.
Efectuarea tehnicii devine necesară dacă următoarele 2 condiţii se îndeplinesc simultan:
- concentraţia plasmatică a factorilor inflamatori (de exemplu, IL-6) să fie de 5 ori mai mare ca limita superioară normală
- afectare rapidă a plămânilor observată prin tomografie computerizată sau raze X
De altfel, sistemul a fost utilizat în provincia Zhejiang din Estul Chinei, indicând rezultate favorabile în rândul bolnavilor COVID-19 la care era prezent sindromul ,,furtunii de citokine’’.
Studiul a fost publicat în revista Engineering.
Articol scris de Cristian Bogaciu, masterand în cadrul programului de Biochimie şi Biologie Moleculară al Facultăţii de Biologie din Bucureşti
Vă recomandăm să citiţi şi:
Om de ştiinţă: Măsurile luate de Italia în lupta cu COVID-19 par greşite
De ce imunitatea de turmă este ineficientă în cazul pandemiei de COVID-19?
20 cele mai rele epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au încheiat ele