Modul în care oamenii simt durerea, elucidat de oamenii de ştiinţă
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Copenhaga, Danemarca, au desfăşurat un studiu pentru a înţelege mai bine modul în care neuronii transmit semnale între ei, în special cele legate de durere. Aceştia au ajuns la concluzia că neuropetidele şi interacţiunile acestora cu alte molecule joacă un rol important în modul în care resimţim durerea, notează Medicalxpress.
„Am cartografiat exact cum şi unde se leagă dinofrina de acest receptor, ceea ce poate provoca un semnal de durere în interiorul corpului. Dinorfina este cel mai puternic regulator al acestui receptor special descoperit până acum în corpul uman. Calmante pe care le folosim astăzi afectează alte tipuri de receptori. Aceasta înseamnă că descoperirea noastră ar putea deschide calea către un nou tip de medicament calmant prin intermediul acestui receptor, contribuind potenţial la evitarea unora dintre efectele adverse tipice ale opioidelor”, explică dr. Stephan Pless, profesor al Departamentului de Farmacologie al Universităţii Copenhaga.
Studiul s-a concentrat pe înţelegerea interacţiunilor dintre dinorfină şi receptorul ASIC (Acid-Sensing Ion Channel), acestea fiind studiate cu ajutorul mai multor metode. „Ştim că atât receptorul, cât şi dinorfina mare sunt reglate la pacienţii cu inflamaţie şi durere cronică. Acest lucru înseamnă că există multe altele decât în condiţii normale. Şi asta, cel puţin teoretic, poate duce la mai multă durere şi la riscul unui efect negativ de lungă durată asupra sănătăţii creierului. Aceasta înseamnă că rezultatul nostru ar putea avea implicaţii asupra acestor boli în ceea ce priveşte dezvoltarea de medicamente”, declară dr. Nina Braun, autoare a studiului.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Citeşte şi:
O realizare medicală de excepţie a unui savant român: un test inovativ poate măsura durerea
Ce este durerea şi cum poate fi ea combătută
Comportamentele altruiste, corelate cu o toleranţă mai mare la durere