Aparatul furnizează oxigen în plămânii celor infectaţi de coronavirus fără a mai fi nevoie de un ventilator mecanic pentru respiraţie extrem de necesar pacienţilor COVID-19 în stare severă sau critică, notează BBC.
Dispozitivul a fost creat de specialişti de la University College London (UCL), UCLH din Londra şi Mercedes Formula One.
Asemenea aparate de terapie a presiunii pozitive continue în căile aeriene (CPAP) se folosesc deja în spitale, însă nu sunt în număr foarte mare. China şi Italia le-au folosit pentru a ajuta pacienţii COVID-19 să poată respira.
„În mod normal, dezvoltarea dispozitivelor medicale ar dura ani întregi, dar noi am făcut asta în câteva zile pentru că ne-am întors la un dispozitiv simplu existent şi l-am ‘inversat’ pentru a putea fi produs rapid şi la scară mare”, a afimat prof. Rebecca Shipley, directorul UCL Institute of Healthcare Engineering.
Ingineria inversă a constat în faptul că au scos în afara brevetului un dispozitiv CPAP existent, au copiat şi îmbunătăţit designul şi l-au adaptat pentru producţia în masă.
Primele rapoarte din Lombardia (Italia) sugerează că aproximativ 50% dintre pacienţii care au folosit CPAP nu au mai avut nevoie de ventilaţie mecanică invazivă.
Profesorul Mervyn Singer, consultant în îngrijire critică din cadrul UCLH, a afirmat că „aceste dispozitive sunt la jumătatea drumului dintre o simplă mască de oxigen şi o ventilaţie mecanică invazivă, care necesită sedarea pacienţilor”.
Profesorul este de părere că aceste dispozitive „vor ajuta la salvarea de vieţi”, astfel că „ventilatoarele, o resursă limitată, sunt utilizate doar pentru cei grav bolnavi”.
Acest dispozitiv CPAP, care este folosit şi în cazul tratării la domiciliu a apneei în somn, este o mască facială prin care este furnizat un flux constant de aer şi oxigen în gura şi nasul pacienţilor.
Folosind presiunea, plămânii rămân deschişi şi astfel creşte cantitatea de oxigen care intră în ei. Acest lucru reduce efortul necesar pentru a respira, mai ales atunci când alveolele (sacii de aer din plămâni) sunt grav afectate ca urmare a COVID-19.
Sistemul CPAP este mai puţin invaziv decât un ventilator care implică sedarea pacienţilor şi introducerea unui tub în căile respiratorii.
Duncan Young, profesor de terapie intensivă în cadrul Universităţii Oxford, a atras atenţia că „utilizarea dispozitivelor CPAP la pacienţii cu infecţii respiratorii contagioase este oarecum controversată, deoarece orice scurgere mică din jurul măştii ar putea împăştia picături de secreţii către personalul clinic”.
Profesorul Mervyn Singer a explicat că, dacă masca este etanşă şi, mai bine, dacă este purtată şi o cască, iar personalul clinic poartă echipament de protecţie adecvat (PPE), acest risc ar fi minim.
40 de astfel de măşti CPAP au fost livrate către ULCH şi alte trei spitale londoneze. Dacă se vor dovedi utile ar urma să fie produse zilnic 1.000 de astfel de dispozitive care au fost aprobate spre folosire de către Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor medicale (MHRA) din Marea Britanie.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani – studiu
Modul în care sistemul imunitar contribuie la vindecarea de COVID-19
Reputat profesor despre motivele pentru care se poate eşua în lupta împotriva COVID-19