Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani – studiu
Cercetarea a fost realizată de două echipe independente care au lucrat separat una de cealaltă, inclusiv oameni de ştiinţă de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Lazzaro Spallanzani” din Roma (IRCCS) şi de la Departamentul de Ştiinţe Biomedicale şi Sănătate Publică (DSBSP), din cadrul Spitalului Universitar Anacona.
Aceştia au efectuat teste de secvenţiere genetică folosind tehnologia dezvoltată de Thermo Fisher Scientific pe probe de virus prelevate de la pacienţi italieni. Apoi au comparat aceste probe cu un genom de referinţă care a fost secvenţiat dintr-o mostră de virus prelevată cu două luni înainte din Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus.
Diferenţele dintre cele două probe de virus au fost foarte mici. În privinţa variaţiei genetice au fost detectate doar cinci noi variante în eşantioanele prelevate de la pacienţi de COVID-19 din Italia, ceea ce reprezintă un prim semn că coronavirusul SARS-CoV-2 rămâne destul de stabil chiar şi pe parcursul unei transmiteri la pe distanţă mare între persoane şi populaţii multiple, notează Tech Chrunch.
Aceasta este o veste încurajatoare, având în vedere că alte virusuri suferă mutaţii rapide, spre exemplu al gripei sezoniere ale cărei tuplini se modifică an de an, astfel că este necesară crearea anuală de vaccinuri antigripale.
„Un virus cu un genom stabil este o veste bună”
Alte virusuri suferă mutaţii lente sau aproape deloc, iar coronavirusul care duce la COVID-19 pare să facă parte din prima categorie. Studiul italian este susţinut şi de cercetări efectuate de la specialişti din alte ţări, unii dintre ei din cadrul Universităţii John Hopkins din SUA.
La vaccinuri împotriva coronavirusului se lucrează în mai multe zone ale lumii, însă până când va apărea unul viabil va mai trece cel puţin un an. Cercetarea oamenilor de ştiinţă italieni sugerează însă că, atunci când va exista pe piaţă un astfel de vaccin, acesta va putea fi folosit la scară largă şi va avea o eficienţă de câţiva ani.
„Dacă am fi cercetat alte virusuri, ne-am fi aşteptat la zeci de noi mutaţii după atâtea cicluri infecţioase la pacienţi. Datele noastre iniţiale arată că acesta (coronavirusul SARS-CoV-2 n.r.) este un virus ARN foarte stabil, cu doar cinci variante noi. Un virus cu un genom stabil este o veste bună pentru dezvoltarea vaccinului, deoarece indică faptul că eficacitatea vaccinurilor ar putea fi mai constantă, posibil pentru mai mulţi ani”, a afirmat profesorul Stefano Menzo din cadrul Departamentului de Virusologie al Spitalului Universitar Anacona.
Vă recomandăm să citiţi şi:
România, în carantină generală. Ce ai voie să faci şi ce nu, din 25 martie
Ce se întâmplă în corpul persoanelor infectate cu COVID-19 care ajung să moară
Coronavirusul a rămas pe suprafeţe până la 17 zile, pe nava de lux Diamond Princess
Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce
Virusologul român Molnar Geza: În România vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus
Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România
Un bărbat a murit încercând să se trateze cu ”substanţa minune” promovată de Trump pentru COVID-19
Problemele digestive, primele simptome ale coronavirusului – studiu