Ambalajele alimentelor pot trece prin mai multe mâini înainte să ajungă la consumator.
Jurnaliştii Fox News au stat de vorbă cu un reprezentant al FDA-ului american, care răspunde de sănătatea consumatorilor. „Putem contacta COVID-19 dacă intrăm în contact cu un ambalaj contaminat?”, au întrebat aceştia.
„Spre deosebire de alţi viruşi transmisibili prin intermediul tractului gastrointestinal, cum ar fi Norovirusul ori Hepatita A, care se pot răspândi prin intermediul alimentelor contaminate, SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, este un virus respirator. Nu este până acum ştiut şi dovedit că acesta s-ar transmite şi prin intermediul tractului gastrointestinal, deci al sistemului digestiv”, a răspuns FDA, potrivit Mediafax.
Centrul de resurse privind coronavirusul al Harvard Medical School a oferit de asemenea un răspuns. Specialiştii Harvard au transmis că un răspuns ferm nu poate fi oferit încă, ci doar o supoziţie.
„Virusul care provoacă COVID-19 a fost detectat în excreţiile unora dintre pacienţi, lucru care ne determină să afirmăm că nu putem exclude definitiv posibilitatea ca infecţia să fie transmisibilă şi prin intermediul unor alimente contaminate”, au spus epidemiologii.
Potrivit specialiştilor, alimentele pot fi contaminate dacă o persoana infectată cu COVID-19 întră în contact cu ele. Putem vorbi astfel despre un lucrător la o fabrică.
Ei adaugă că virusul este distrus la temperaturi înalte, ceea ce înseamnă că prepararea termică a alimentelor reduce complet riscul de infectare. Totuşi, nu toate alimentele se prepară termic, iar ei dau exemplul salatelor ori pe cel al sandwich-urilor.
Profesorul Benjamin Chapman, de la North Carolina State University, a spus pentru Live Science: „Nu e vorba despre excluderea totală a riscului de infectare în acest mod, dar şansele sunt minuscule şi până acum nu există evidenţe în acest sens. De asemenea, nu trebuie să ne temem să cumpărăm produse, având în vedere că virusul nu poate supravieţui pe un ambalaj mai mult de câteva ore”.