Un studiu al Universităţii Rice şi al Baylor College of Medicine, ambele instituţii din Statele Unite ale Americii, a demonstrat că studierea creierului unei persoane care a trecut recent printr-un accident vasculare cerebral (AVC) le permite oamenilor de ştiinţă să stabilească legătura dintre funcţiile vorbirii şi anumite regiuni din creier. Un astfel de efort ar putea să crească eficienţa tratamentelor şi a recuperării, notează Medicalxpress.
În cadrul acestui studiu au participat 65 de persoane care suferiseră recent de un AVC şi cărora le-au fost evaluate funcţiile vorbirii; acestora li s-a citit o versiune a „Cenuşăresei” şi ulterior au fost rugaţi să o repovestească. Cercetătorii au analizat răspunsurile primite de la pacienţi şi le-au analizat în funcţie de 13 indicatori, printre care se numără: numărul de cuvinte pe minut, tipurile de cuvinte, lungimea şi complexitatea propoziţiilor.
Dr. Randi Martin, cercetătoare a Universităţii Rice şi co-autoare a studiului, explică faptul că există un număr limitat de studii care să analizeze situaţia pacienţilor care au suferit recent de un AVC prin studierea funcţiei vorbirii; cele mai multe studii fiind concentrate pe pacienţii care se află în recuperare, la şase luni de la producerea accidentului. „Mulţi pacienţi aflaţi în stadiul cronic de accident vascular cerebral au leziuni cerebrale semnificativ mai grave decât pacienţii cu simptome acute şi care s-au plafonat odată cu recuperarea lor. Creierul lor nu poate fi evaluat la fel ca pacienţii cu AVC acut”, explică aceasta.
În viitor, dr. Martin speră să urmărească evoluţia pacienţilor implicaţi în acest studiu de-a lungul a mai multor etape ale recuperării, asta pentru a determina dacă şi în ce proporţie au fost afectate abilităţile de vorbire.
Studiul a fost publicat în Brain.
Citeşte şi:
Unele situaţii de învăţare solicită întreg creierul
Creierul uman se ”reorganizează” în urma unor traume corporale
10 descoperiri impresionante despre creier care au fost făcute în 2019
Cercetătorii au descoperit noi zone din creier pe care le folosim atunci când citim