Problemele digestive, primele simptome ale coronavirusului – studiu

21 03. 2020, 08:41

„Ar putea diareea şi alte probleme gastrointestinale să fie primele semne ale noului coronavirus. (…) Da, cel puţin conform unui studiu publicat joi în The American Journal of Gastroenterology”, informează Fox News.

Efectuat de cercetători chinezi, studiul a analizat datele a 204 pacienţi din provincia chineză Hubei, epicentrul epidemiei de coronavirus. Dintre cei 204, un număr de 99 (adică 48,5%) s-au prezentat la spitale cu „unul ori mai multe simptome digestive ca fiind principala nemulţumire”, în special diaree, stări de vomă ori dureri abdominale, arată studiul.

„Dintre aceşti 99 de pacienţi, 92 au dezvoltat simptome respiratorii alături de simptome digestive, iar şapte au avut doar simptome digestive, fără simptome respiratorii. Dintre cei 105 pacienţi fără simptome digestive, 85 au prezentat doar simptome respiratorii, iar 20 nu aveau nici simptome digestive, nici respiratorii ca fiind principale nemulţumiri”, scriu autorii studiului.

Nu doar că problemele digestive ar putea fi primele semne de îmbolnăvire, dar pacienţii care le-au raportat au ajuns în stări mai grave decât ceilalţi.

„Mai mult, pe măsură ce severitatea bolii s-a accentuat, simtomele digestive au devenit mai pronunţate. Pacienţii fără simtome digestive au o probabilitate mai mare de a se vindeca şi a fi externaţi decât cei cu simptome digestive, conform datelor existente în momentul elaborării studiului”, scriu autorii, notând că 60% dintre pacienţii fără simptome digestive şi-au revenit ulterior, comparativ cu 34% dintre cei cu simptome digestive.

Cercetătorii au stabilit că sunt necesare studii suplimentare care să evalueze „prevalenţa, incidenţa, semnele predictive şi rezultatele simptomelor digestive în această pandemie care este abia la început”.

„Între timp, clinicienii trebuie să ţină cont de faptul că simptomele digestive, cum ar fi diareea, pot fi o caracteristică a COVID-19 care apar înaintea simptomelor respiratorii, iar în rare ocazii sunt singurul simptom prezent al COVID-19. Clinicienii ar trebui să fie şi mai suspicioşi atunci când pacienţii cu risc, precum cei expuşi la COVID-19, prezintă febră şi simptome digestive, chiar şi în absenţa simptomelor respiratorii”, au scris autorii în studiul lor. „Aceste cunoştinţe pot ajuta la identificarea mai precoce a COVID-19, un timp mai rapid pentru tratare, carantină mai timpurie şi expunerea mai mică a celor apropiaţi”, au concluzionat ei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pacienţii cu probleme respiratorii şi la plămâni au risc crescut de COVID-19 sever

Mai mult de 99% dintre cei care au murit de coronavirus în Italia aveau şi alte boli. Ce simptome de COVID-19 aveau – studiu

Evoluţia simptomelor de coronavirus şi a bolii COVID-19, pe zile, din prima până în cea de-a 17-a

Creşterea numărului cazurilor de COVID-19, alimentată de bolnavii nedetectaţi

Coronavirusul poate rămâne în aer liber până la trei ore – studiu