O echipă de geologi de la Universitatea Iowa şi de la Universitatea Colorado din Statele Unite ale Americii propune o teorie interesantă legată de Pământul pirmordial, mai exact, aceştia au ajuns la concluzia că în urmă cu 3,2 miliarde de ani, planeta noastră era o lume acvatică, continentele actuale fiind acoperite de către apă, notează Science Daily.
„Un Pământ timpuriu fără continente emergente ar fi putut semăna cu o >, oferind o constrângere de mediu importantă asupra originii şi evoluţiei vieţii pe Pământ, precum şi a existenţei sale posibile în altă parte”, explică geologii Benjamin Johnson şi Boswell Wing într-un articol pe care l-au cosemnat.
Cei doi cercetători au studiat în cadrul acestui studiu o serie de mostre de crustă oceanică din eonul Arhaic şi care au fost prelevate dintr-o zonă izolată din Australia. Oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe studierea izotopilor de oxigen şi au aflat că apele în care s-au aflat în proximitatea crustei oceanice prezentau o cantitate mai mare de izotopi de oxigen, cu patru părţi la mie mai exact.
Această discrepanţă de-a lungul timpului poate fi explicată în două moduri: ciclul apei în natură era diferit, având loc la temperaturi care ar fi putut să crească proporţia de izotopi grei de oxigen sau apa ciclul apei din rocile continentale este cel care a redus procentajul izotopilor.
Cercetătorii sunt de părere că cea de a doua variantă este mai probabilă şi că fenomenele de pe ceea ce acum numim uscat au dus la reducerea numărului de izotopi grei de oxigen din oceanul planetar. De asemenea, această poziţie, implică conform celor doi, şi concluzia că singur loc în care a putut apărea viaţa este în oceane.
Studiul Limited Archaean continental emergence reflected in an early Archaean 18O-enriched ocean a fost publicat în Nature Geoscience.
Citeşte şi: