Home » Știință » O bacterie înrudită cu chlamydia a fost descoperită în Oceanul Arctic

O bacterie înrudită cu chlamydia a fost descoperită în Oceanul Arctic

Publicat: 15.03.2020
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această bacterie poate să îi ajute să înţeleagă modul în care oamenii ajung să contracteze bolile cu transmitere sexuală.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala, Suedia, au descoperit în apele Oceanului Arctic, la o adâncime de doi-trei kilometri, o bacterie înrudită cu Chlamydia trachomatis, răspunzătoare de una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală. Oamenii de ştiinţă subliniază faptul că această nouă bacterie reuşeşte să supravieţuiască într-un mediu privat de oxigen şi se afle constant sub o presiune imensă exercitată de către apă, notează Live Science.

Găsirea Chlamydiae în acest mediu a fost complet neaşteptată şi, desigur, a dat naştere întrebării >?”, a declarat Jennah Dharamshi, expertă în evoluţie şi diversitate microbială a Universităţii Uppsala.

Într-un studiu publicat recent, oamenii de ştiinţă explică faptul că studierea acestei bacterii nou-descoperite poate să ofere o serie de răspunsuri legate de modul în care chlamydia a devenit infecţioasă şi periculoasă pentru oameni. Descoperirea bacteriei a avut loc în apropierea Castelului lui Loki, un câmp format din cinci izvoare hidrotermale aflat între Islanda, Norvegia şi Insula Svalbard.

Noile bacterii nu par a avea nevoie de o gazdă pentru a putea supravieţui, dar, după cum sugerează observaţiile, oamenii de ştiinţă nu exclud posibilitatea ca obţinerea resurselor de la un organism-gazdă să fie înlocuită de preluarea resurselor de la microorganismele din proximitate.

„Chiar dacă aceste Chlamydiae nu sunt asociate cu un organism gazdă, ne aşteptăm să obţină compuşi de la alţi microbi care trăiesc în sedimentele marine”, a declarat autorul principal Thijs Ettema, profesor de microbiologie la Universitatea Wageningen din Olanda. „Acest grup de bacterii ar putea juca un rol mult mai important în ecologia marină decât am crezut anterior”.

Studiul a fost publicat în Current Biology.

Citeşte şi:

Bacterie necunoscuta, descoperita intr-un strat de gheata vechi de 120 000 de ani

Virusuri noi cu un ADN ciudat au fost descoperiţi în ocean. ”Pot exista şi în corpurile noastre”

Microbii din oceane cantaresc cat 240 de miliarde de elefanti

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase