De la explozia primordială, Big Bang, Universul se află într-o continuă expansiune şi, conform calculelor realizate de către cosmologi, acest proces ar trebui să fie din ce în ce mai lent. După cum arată observaţiile empirice, realitatea nu se potriveşte cu teoria, Universul nostru continuând să crească. Din această cauză, unii cercetători au propus o nouă existenţă a unei noi forţe: energia întunecată care ar putea să explice expansiunea, notează Space.
Cosmologii explică faptul că Universul nostru se extinde, vorbim aici în termeni spaţiali, dar atracţia gravitaţională exercitată de către materia din interiorul acestuia ar trebui să încetinească acest proces. Energia întunecată a prezentat o densitate constantă în ultimele cinci miliarde de ani, totuşi, în Universul primoridial, situaţia ar fi putut să fie diferită.
Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că energia întunecată ar fi putut exista în Universul primordial şi că variaţiile acesteia ar fi putut contribui la apariţia unor particule subatomice precum quarcii, gluonii sau leptonii care, în timp, au devenit atomii din care este formată materia din jurul nostru. În ceea ce priveşte apariţia acestor particule, cercetătorii teoretizează energia întunecată a dus la apariţia particulelor prin folosirea propriei sale energii.
În posibilitatea în care energia întunecată a jucat un rol important în momentul Big Bang şi după, atunci acest lucru ar putea fi observat prin studierea radiaţiei cosmice de fundal şi în dispunerea galaxiilor moderne. Cosmologii explică faptul că teoriile care leagă energia întunecată de Big Bang nu intră în conflict cu observaţiile empirice, totuşi aceştia nu exclud posibilitatea ca datele care au dus la propunerea acestei teorii să reprezinte doar o aberaţie statistică.
Studiul a fost publicat pe serverul arXiv.
Citeşte şi:
Cum a intervenit energia întunecată în formarea Universului şi cum aceasta îl poate distruge
Energia întunecată ar putea fi localizată în spaţiul care separă galaxiile