Carbohidraţii înrăutăţesc efectele îndulcitorilor artificiali
În ultimii ani, oamenii de ştinţă au dezbătut şi au efectuat o multitudine de experiemnte şi studii pentru a înţelege efectele pe care îndulcitorii artificiali le pot avea asupra stării noastre de sănătate. Aceste studii au oferit rezultate contradictorii, dovezile produse susţinând, în funcţie de studiu, atât afirmaţiile legate de efectele negative, dar şi cele care susţineau că îndulcitorii artificiali nu pot fi legaţi de apariţia unor anumite probleme de sănătate.
Un studiu recent, realizat de către oamenii de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale, Statele Unite ale Americii, şi care s-a concentrat pe studierea sucralozei, un indulcitor artifical, în combinaţie cu carbohidraţi a adus dovezi care leagă această gamă de substanţe de o serie de probleme de sănătate. Cercetătorii au ajuns la ideea că această combinaţie modificări periculoase legate de sensibilitatea la insulină şi reduce răspunsul creierului legat de stimulii dulci, notează Medicalxpress.
„Când ne-am propus să facem acest studiu, întrebarea care ne-a condus era dacă consumul repetat de îndulcitori artificiali ar duce sau nu la degradarea capacităţii predictive a gustului dulce”, explică prof. Dana Small, autoare a studiului, expertă în Psihiatrie şi directoare a Centrului de Cercetare în Dietă Modernă şi Fiziologie al Universităţii Yale. Aceasta mai adaugă: „Acest lucru ar fi important, deoarece percepţia gustului dulce ar putea pierde capacitatea de a regla răspunsurile metabolice care pregătesc organismul pentru metabolizarea glucozei sau a carbohidraţilor în general”.
Efecte negative după doar două săptămâni
În cadrul acestui studiu au participat 45 de voluntari, cu vârste între 20 şi 45 de ani, care nu consumau îndulcitori cu un conţinut scăzut de calorii, într-o stare bună de sănătate şi care nu sufereau de tulburări ale metabolismului. Aceştia şi-au urmat, în mare, dieta obişnuită, cercetătorii cerându-le să consume săptămânal câte şapte băuturi cu îndulcitori artificiali de-a lungul a două săptămâni.
Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri, unul de control, care a consumat băuturi cu gust de fructe care au fost îndulcite cu zahăr şi un grup experimental care a consumat băuturi cu sucraloză şi un carbohidrat numit maltodextrina. Analizele au relevat faptul că aceştia au suferit modificări legate de sensibilitatea la insulină şi reducerea sensibilităţii la stimulii dulci. Din această cauză, oamenii de ştiinţă au creat un al doilea grup experimental care a consumat băuturi care aveau maltodextrină, dar nu şi sucraloză; analizele acestor participanţi nu au prezentat aceleaşi probleme precum primul grup experimental.
„Poate că efectul a rezultat din intestinul care generează mesaje inexacte pentru creier despre numărul de calorii prezente. Intestinul ar putea fi sensibil la sucraloză şi maltodextrină şi ar semnala că sunt disponibile de două ori mai multe calorii decât sunt prezente de fapt. În timp, aceste mesaje incorecte ar putea produce efecte negative prin modificarea modului în care creierul şi corpul răspund la gustul dulce”, explică dr. Small.
„Concluziile noastre sugerează că este bine să beţi o cola dietetică din când în când, dar nu ar trebui să o beţi cu ceva care are o mulţime de carbohidrati […] Dacă mănâncaţi cartofi prăjiţi, esti mai bine să beţi o cola obişnuită sau, mai bine, apă”, mai adaugă dr. Small.
Studiul a fost publicat în Cell Metabolism.
Citeşte şi: