OMS anunţă că un medicament ar putea trata simptomele coronavirusului
În timpul unei conferinţe de presă susţinută luni la Beijing, Bruce Aylward a afirmat că, în acest moment, „ există doar un singur medicament eficient (împotriva COVID-19, n.r.), iar noi credem că este remdesivir”.
Potrivit acestuia, „remdesivir” este folosit în prezent în studii clinice pe oameni, urmând ca rezultatele să fie disponibile în doar câteva săptămâni.
Compania americană de biotehnologie Gilead Sciences, producătorul medicamentului, a confirmat faptul că deja colaborează cu autorităţile medicale din China, în cadrul a două studii clinice cu pacienţi infecaţi cu COVID-19.
„Cele două studii – unul asupra pacienţilor cu o formă gravă a bolii, iar altul asupra celor cu o formă moderată – acceptă momentan înscrierea participanţilor şi anticipăm rezultate în aprilie”, a afirmat un purtător de cuvânt de la Gilead Sciences.
La începutul acestei luni, reprezentanţii companiei de biotehnologie au anunţat că lucrează îndeaproape cu autorităţile din China pentru a afla dacă „remdesivir”, un medicament experimental care a fost folosit pentru tratarea Ebola, ar putea combate simptomele coronavirusului.
Totodată, compania a mai spus, în urmă cu câteva săptămâni, că „remdesivir” a tratat cu succes Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), două virusuri din familia coronavirusului apărut în oraşul Wuhan.
Anunţul oficialului OMS în privinţa „remdesivir” a determinat, luni, creşterea cu 4% a acţiunilor companiei americane Gilead Sciences, informează CNN.
Gilead Sciences nu este singurul producător de medicamente care speră să găsească un tratament eficient împotriva coronavirusului. Giganţii farmaceutici Johnson & Johnson (JNJ) şi GlaxoSmithKline (GSK) lucrează la producerea de vaccinuri.
Totodată, compania de biotehnologie AbbVie (ABBV) a anunţat că are rezultate promiţătoare în privinţa unui tratament bazat pe un mix de două medicamente împotriva HIV şi Tamiflu, care este produs de gigantul elveţian Roche (RHHBF) şi Chugai Pharmaceutical Co (CHGCY) din Japonia.
Totodată, companii farmaceutice mai mici, precum Moderna (MRNA), Inovio Pharmaceuticals (INO) şi Novavax (NVAX), au anunţat că lucrează la tratamente împotriva coronavirusului COVID-19.
Marţi dimineaţa, numărul deceselor cauzate de noul coronavirus Covid-19 a crescut la 2.698, în întreaga lume. Cele mai multe decese s-au produs în China continentală, 2.663 de morţi. În afara Chinei au murit alte 33 de persoane din cauza coronavirusului: Iran – 12 decese; Coreea de Sud şi Italia – câte 7 decese; Japonia – 4 morţi; Hong Kong – 2 decese; Filipine, Franţa, Taiwan – câte 1 deces.
În întreaga lume sunt înregistrate peste 80.000 de persoane infectate cu virusul Covid-19, dintre care 229 în Italia.