Cercetători publici şi privaţi din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unor tratamente şi vaccinuri care să combată virusul COVID-19, care a izbucnit în China centrală în decembrie şi care s-a răspândit în multe ţări.
Mai mult de 2.200 de persoane au murit şi peste 75.000 au fost infectate cu noul coronavirus, în China. Totodată, alţi 11 au murit în afara Chinei, iar circa 1.100 de persoane din peste 25 de ţări au fost infectate cu virusul COVID-19.
„Câteva echipe de cercetători încearcă tehnici diferite pentru dezvoltarea unui potenţial vaccin, iar primul vaccin este aşteptat să fie prezentat pentru teste clinice la sfârşitul lunii aprilie”, a afirmat viceministrul chinez al Ştiinţei şi Tehnologiei, Xu Nanping, citat de AFP.
Potrivit acestuia, cercetarea şi dezvoltarea unui vaccin în China este „în acelaşi timp cu a altor ţări”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis, marţi, că ar putea dura un an sau mai mult până la apariţia pe piaţă a unui vaccin.
„Vaccinul ar putea fi ceva pe termen lung deoarece va dura între 12 – 18 luni şi este ca şi cum te-ai pregăti pentru ce este mai rău”, a afirmat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În prezent, China foloseşte cinci abordări diferite pentru a dezvolta un vaccin care să limiteze răspândirea virusului, a afirmat Zeng Yixin, viceministru în Comisia pentru Sănătate Naţională.
Potrivit acestuia, procesele includ folosirea unui coronavirus inactivat pentru a produce un vaccin, folosind ingineria genetică pentru a produce cantităţi mari de proteine care să acţioneze ca antigeni pentru noul coronavirus sau să modifice vaccinurile existente împotriva gripei.
„În prezent, unele dintre proiecte au intrat în faza de testare pe animale”, a precizat acesta.
Oamenii de ştiinţă din SUA au anunţat, miercuri, că au creat prima hartă 3D la scară atomică a noului coronavirus care infectează celulele umane, fiind un pas important în dezvoltarea tratamentelor şi vaccinurilor.
Recent, Wang Chen, vicepreşedinte al Academiei Chineze de Inginerie, a afirmat că noua boală provocată de virusul COVID-19 ar putea exista pentru mult timp, precum gripa. Afirmaţiile acestuia au fost făcute în aceeaşi zi în care un studiu, publicat în New England Journal of Medicine, arăta că noul coronavirus se comportă mai degrabă ca gripa, şi nu ca alte virusuri din aceeaşi familie, precum SARS.