Care sunt complicaţiile la care sunt expuse persoanele care suferă de rujeolă?

23 02. 2020, 18:00

Rujeola, cunoscută în mod popular sub numele de pojar, este o maladie extrem de contagioasă ale cărei simptome includ febra, tusea, conjunctivita şi erupţii extinse pe tot corpul. Un aspect important care trebuie subliniat despre această boală este că poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin. Totuşi, în ultimii ani, neîncrederea în autorităţi, dar şi în oamenii de ştiinţă şi medici a făcut ca rata de vaccinare să scadă, ceea ce reprezintă un factor risc al răspândirii acestei maladii. O statistică susţine că în prima parte a anului 2019 au fost înregistrate peste 10.000 de cazuri de rujeolă numai în Europa.

O echipă de medici a publicat un articol în care subliniază faptul că complicaţiile la care sunt expuse persoanele care suferă de pojar sunt extrem de grave şi pot include: hepatita, apendicita sau chiar meningită, notează Science Alert.

Autorii acestui articol explică faptul că pojarul opreşte activitatea sistemului imunitar, ceea ce pune în pericol toate organele şi ţesuturile. Oamenii de ştiinţă subliniază că unul din trei cazuri de rujeolă este asociat cu una sau mai multe complicaţii. 

„În prezent, în ţările europene pot fi identificate focare mari de infecţie, care au fost eliminate anterior sau care au întrerupt transmiterea”, explică autorii în articol.

Cercetătorii sunt de părere că această situaţie este produsul controverselor din anii 2000, atunci când vaccinurile, printre care şi cel contra rujeolei, au fost considerate responsabile, cel puţin parţial, pentru creşterea numărului de cazuri de autism. Trebuie să precizăm că studiile au demonstrat că nu vaccinurile reprezintă o cauză a autismului şi că cercetătorul care a publicat studiul care susţinea această legătură şi-a pierdut dreptul de practică şi titlurile academice ca urmare a modului defectuos în care a realizat respectivul studiu.

Articolul a fost publicat în BMJ Case Reports.

Citeşte şi:

Sunt antivacciniştii de vină pentru epidemia de rujeolă din Europa? Cazul României este dat exemplu negativ

Rujeola resetează sistemul imunitar al organismului la nivelul de nou-născut

Ţara cu cea mai mare epidemie de rujeolă din lume

Ţara în care se introduce vaccinarea obligatorie împotriva rujeolei