O descoperire recentă oferă perspectiva unor noi tratamente pentru mai multe forme de cancer
Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii Virginia au făcut o descoperire interesantă legată de modul în care funcţionează celulele cancerase. Aceştia explică fapul că în cazul unui cancer considerat „simplu”, meduloblastom, celule formează reţele complexe pentru a-şi asigura evoluţia, iar această observaţie ar putea reprezenta baza unei noi serii de tratamente şi terapii împotriva acestei maladii, notează Medicalxpress.
„Aş crede că acest lucru se întâmplă în toate tipurile de cancer […] La fel ca formarea unui nou organ, cancerul este format dintr-o colecţie de tipuri de celule care se sprijină reciproc şi se reglează reciproc. Deci formarea reţelei ar trebui să fie normă, mai degrabă decât excepţia”, a explicat cercetătorul Hui Zong, din cadrul Departamentului Microbiologie, Imunologie şi Biologie a Cancerului din cadrul Universităţii.
Un cancer simplu, trei tipuri de celule
Meduloblastom este o formă de cancer cerebral care are efecte asupra copiilor şi care are o structură simplă, ceea ce îl face un subiect al diferitelor studii care vor să înţeleagă principiile are stau la baza evoluţiilor altor tipuri de cancer. „Acest cancer pare simplu. Practic, se ştie de mulţi ani că are doar un tip de celule care proliferează în afara controlului”, a spus dr. Zong. „Cu toate acestea, am observat un paradox interesant. În timp ce celulele tumorale cresc în organism, acestea au o evoluţie limitată şi numai pentru un timp scurt când le scoatem şi le studiem în condiţii de laborator. Prin urmare, am bănuit că unele alte celule ar putea juca un rol important”.
Analizele efectuate de către oamenii de ştiinţă au relevat că în cazul meduloblastomului, evoluţia şi dezvoltarea celulelor anormale este ajutată de către astrocite, celule ale creierului uman care controlează mediul chimic din jurul neuronilor. „Astrocitele au fost, de fapt, legate de prognosticul slab al meduloblastomului, dar nimeni nu şi-a bănuit vreodată originea acestuia, deoarece celula de origine a meduloblastomului nu dă naştere în mod normal astrocitelor. Faptul că astrocitele asociate tumorii au aceeaşi culoare cu celulele tumorale sugerează că provin de fapt de la celulele tumorale. Astfel, unele celule tumorale practic îşi schimbă identitatea pentru a forma un tip de celulă separat”.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că evoluţia meduloblastomului are la bază trei tipuri de celule: cele canceroase, celulele canceroase care se transformă în astrocite şi care angrenează un al treilea tip de celule: microgliile, acestea din urmă producând o substanţă asemănătoare insulinei, IGF1, care susţine dezvoltarea celulelor anormale.
Dr. Zong este optimist în legătură cu această descoperire şi este de părere că aceasta va sta la baza unor noi abordări ale tratamentelor împotriva cancerului: Sper că, printr-o metodă proiectată cu atenţie, nu putem reduce doar producţia de IGF1 din microglie, ci şi săfacem să atace tumorile. Odată activate, microgliile ar putea chiar să > celule imunitare T şi B pentru a combate malignitatea împreună”.
Studiul a fost publicat în Cell.
Citeşte şi:
Inteligenţa artificială ar putea oferi o ”a doua opinie” în cazul cancerului la sân