Un studiu recent, condus de către cercetători din Olanda, Belgia, Australia, Germania şi Statele Unite ale Americii, a ajuns la concluzia că persoanele care fumează sau consumă în alte modalităţi canabis au un risc crescut de a avea probleme cu memoria, mai exact creierul lor este mai susceptibil să formeze amintiri false, notează Medicalxpress.
Oamenii de ştiinţă care au colaborat în cadrul acestei cercetări explică faptul că rezultatele lor au fost obţinute prin folosirea unei metodologii experimentale care a inclus studii dublu-orb, randomizate, controlate cu placebo pentru a identifica efectele canabisului. De asemenea, aceştia explică faptul că descoperirile lor au plecat de la dovezile aduse de o serie de studii anterioare care au demonstrat că există o legătură între canabis şi pierderile de memorie şi, în unele cazuri, între canabis şi deformarea amintirilor.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au folosit un eşantion de 64 de persoane care s-au definit drept „consumatori ocazionali de canabis”; o jumătate dintre aceştea au primit un medicament pe bază de THC, una dintre substanţele active din canabis (grupul experimental), în timp ce cea de a doua jumătate a reprezentat grupul de control. Ambelor grupuri le-au fost administrate o serie de teste prin care era stabilită capacitatea participanţilor de a memora informaţii. Trebuie precizat faptul că unele dintre întrebările pe care participanţii le-au primit introduceau o serie de informaţii false care, în cazul consumatorilor de canabis au dus la formarea unor amintiri deformate.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Citeşte şi:
Primul medicament pe bază de canabis va putea ajunge şi în România, pe baza unei decizii UE
Consumul regulat de canabis ar putea duce la schimbări structurale ale inimii
Canabisul ar putea fi medicamentul MINUNE al secolului?
Riscurile la care sunt expuşi cei care consumă canabis au fost dezvăluite într-un nou studiu