”Inima” de pe Pluto este sursa transformărilor atmosferice a acestei planete
În anul 2015, sonda New Horizons a NASA a trimis către centrul de control o serie de fotografii ale planetei Pluto, pe acesta fiind identificată o formă care semăna cu cea a unei inimii. Aceasta a atras imediat atenţia internauţilor şi, în mod evident, a cercetătorilor; un studiu publicat recent a ajuns la concluzia că azotul acestei regiuni din atmosfera planetei este respnsabil pentru mişcarea maselor de gaze, notează Phys.
În limbaj comun, oamenii de ştiinţă explică faptul că vântul de pe Pluto este cauzat de către încălzirea şi răcirea azotului din atmosferă. Studiile au demnstrat că atmosfera de pe Pluto este destul de subţire, fiind formată în mare parte din azot, monoxid de carbon şi metan. De asemenea, „inima” de pe suprafaţa planetei este formată din azot îngheţat.
În timpul zilei, azotul de pe suprafaţa planetei este ridicat în atmosferă, scăderea temperaturilor datorită venirii nopţii face ca acelaşi azot să cadă la sol sub formă de zăpadă. Acest ritm îngheţ-dezgheţ este cel care pune în mişcare amestecul de gaze care formează atmosfera în mişcare.
„Înainte de New Horizons, toată lumea credea că Pluto va fi un balon – complet plat, aproape fără diversitate. Dar este complet diferit. Are o mulţime de peisaje diferite şi încercăm să înţelegem ce se întâmplă acolo”, explică Tanguy Bertrand, astrofizician şi expert în ştiinţe planetare al NASA.
Studiul a fost publicat Journal of Geophysical Research: Planets.
Citeşte şi:
Pluto ar putea avea oceane care nu ar fi îngheţate
Urmele de amoniac de pe Pluto sugerează existenţa unui ocean care poate susţine viaţa