Ţigările eliberează substanţe în aer chiar şi după ce au fost stinse
O analiză realizată de către Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor din Statele Unite ale Americii a demonstrat că pot produce noxe chiar şi după ce au fost stinse, notează Science Alert.
Această analiză a stabilit că în primele 24 de ore după ce o ţigară a fost stinsă aceasta va elibera 14% din cantitatea de nicotină pe care ar produce-o dacă ar fi aprinsă. Oamenii de ştiinţă ai agenţiei au demonstrat că concentraţia de nicotină şi triacetină au scăzut doar cu jumătate în decursul a cinci zile.
„Am fost absolut surprins”, explică cercetătorul Dustin Poppendieck, inginer de mediu. Acesta mai adaugă: „Numerele sunt semnificative şi pot avea un impact important atunci când mucurile de ţigară sunt aruncate în interiorul clădirilor sau în maşini”.
Pentru a studia emisiile de noxe ale ţigărilor, oamenii de ştiinţă au construit un dispozitiv care a „fumat” 2.100 de ţigări, din care au fost trase şase fumuri. Ulterior, aceste mucuri au fost plasate în interiorul unei camere. Asta le-a permis să măsoare emisiile, atenţia cercetătorilor fiind îndreptată către o serie de substanţe clasificate de către legislaţia americană ca fiind periculoase.
Cercetătorii au atras atenţia că mucurile de ţigără lăsate în condiţii de umiditate şi temperatură crescutese dovedesc a fi mai periculoase, acestea emiţînd mai multe noxe periculoase. Oamenii de ştiinţă adaugă: „masa de nicotină emisă de către o ţigară stinsă pe parcursul a cinci zile ar putea fi comparabilă cu masa de nicotină emisă de fum, în special la temperaturi mai mari”.
Cele două studii care au stat la baza acestei analize fost publicate în International Journal of Indoor Environment and Health, respectiv în Science of the Total Environment.
Citeşte şi: