Jupiter şi Saturn ar putea să lase urme pe suprafaţa Soarelui peste câteva miliarde de ani
În ceea ce priveşte viitorul Soarelui, oamenii de ştiinţă sunt de părere că acesta îşi va consuma tot combustibilul nuclear în aproximativ cinci miliarde de ani, după care va exploda, înghiţind planetele solide din jurul său. Un studiu recent, efectuat pe datele obţinute de la stelele pitice albe, precum cea în care urmează să se trasforme Soarele nostru, arată că o treime din această clasă de obiecte prezintă urme datorate evaporării planetelor gigantice, notează Space.
Cercetătorii care au lucrat la acest studiu sunt de părere că asta înseamnă că, peste aproximativ opt miliarde de ani, urmele planetelor gigantice Jupiter, Saturn sau Uranus ar putea fi identificate pe suprafaţa solară. „Nimeni nu s-a uitat la această parte a viitorului sistemului nostru solar”, explică Matthias Schreiber, autor al studiului şi astrofizician al Universităţii Valparaíso din Chile.
Acest studiu a demonstrat că planetele gigante care se află la distanţe mari de stelele pitice albe, vorbim aici de distanţe dintre Soarele nostru şi Pluto, ar putea să fie supuse unui porces de evaporare similar celui la care sunt supuse planetele gigante în proximitatea stelelor obişnuite.
În cazul sistemului nostru solar, „planete gigantice care vor supravieţui evoluţiei Soarelui într-o pitică albă vor pierde o mică parte din atmosfera lor din cauza evaporării”, după cum explică dr. Schreiber. Acesta mai adaugă: „O stea pitică albă va acumula o fracţiune din materialul evaporat, iar acest lucru va avea ca rezultat semnături spectrografice detectabile, astfel încât generaţiile viitoare de astronomi extratereştri, dacă există, vor putea investiga compoziţia chimică a planetelor Jupiter, Saturn, Neptun şi Uranus”.
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.
Citeşte şi:
Pământul este o versiune mai puţin volatilă a Soarelui, conform unei noi descoperiri
NASA a înregistrat apariţia unei ”proeminenţe solare” uriaşe