Apha Orionis, cea de a doua stea ca strălucire din constelaţia Orion, cunoscută şi sub numele de Betelgeuse, este o stea roşie gigantă semi-variabilă. Această descriere oferă două informaţii importante despre această stea: în primul rând, într-un viitor mai mult sau mai puţin important, această stea va deveni o supernovă şi, în al doilea rând, că această stea prezintă scăderi ale intensităţii luminii produse care pot fi regulate şi întâmplătoare.
Recent, în data de 14 ianuarie, telescopul LIGO a identificat o serie de valuri gravitaţionale care ar proveni din regiune de cer în care se află Betelgeuse. Acestă informaţie tinde să fie extrem de interesantă în sine, dar, după cum au observat unii oameni de ştiinţă, giganta roşie şi-a pierdut o parte a luminozităţii, ceea ce ar putea fi un indiciu al unei iminente explozii supernova, notează Science Alert.
Din nefericire pentru aceştia, în această situaţie s-ar putea să ne aflăm în faţa a două evenimente care nu sunt conectate. Unii oameni de ştiinţă, printre care şi Andy Howell, cercetător specializat în supernove şi materie întunecată al Observatorului Las Cumbres, explică faptul că pe de o parte, comportamnetul stelei Betelgeuse este bine documentat şi explicat. Pe de altă parte, el explică faptul că oamenii de ştiinţă iau în calcul posibilitatea ca aceste valuri gravitaţionale detectate să fie o alarmă falsă, dat fiind faptul că au fost mai degrabă un impuls şi că, de asemenea, ar putea să provină dintr-o regiune a Universului total diferită.
Cercetătorii explică faptul că calculele şi observaţiile conduc la concluzia că Alpha Orionis va continua să fie o stea gigantică roşie pentru aproximativ 100.000 de ani.
Citeşte şi:
Astronomii au localizat ceva spectaculos în Centura lui Orion
Cercetătorii au surprins ciocnirea a două stele neutronice
Cercetătorii au surprins valurile gravitaţionale produse de o gaură neagră în formare