Home » Știință » Un nivel adecvat de activitate fizică scade riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer

Un nivel adecvat de activitate fizică scade riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer

Un nivel adecvat de activitate fizică scade riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer
Publicat: 06.01.2020
Un studiu recent a identificat că un nivel de activitate fizică, care se încadrează în limitele recomandate, duce la scăderea riscului de cancer.

Un studiu recent care a fost realizat de către cercetătorii de la Institutul Naţional al Cancerului din Statele Unite ale Americii, Societatea Americană de Cancer şi Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Harvard a ajuns la concluzia că persoanele care urmează recomandările legate de nivelul de activitate fizică săptămânală prezintă un risc mai mic de a dezvolta diferite forme de cancer, notează Medicalxpress.

În cadrul acestui raport au fost folosite datele colectate de la peste 750.000 de persoane de către nouă studii anterioare şi au fost luate în calcul 15 tipuri de cancer. Cercetătorii au aflat că un nivel de activitate fizică recomandată, între 2,5 şi 5 ore de efort cu intensitate medie sau 1,25 – 2,5 ore de efort intens, prezintă o corelare statistică pozitivă în cazul a şapte dintre cele 15 tipuri de cancer luate în calcul. Printre acestea se numără: cancerul de sân, cancerul endometrial, cancer renal, mielomul multiplu, cancerul hepatic şi limfomul non-Hodgkin.

În ciuda veştilor bune pe care acest studiu le aduce, trebuie precizate şi unele limite ale metodologiei şi, implicit, ale rezultatelor obţinute: etnicitatea pacienţilor, majoritatea erau caucazieni; numărul disporporţionat de cazuri studiate pentru fiecare tip de cancer şi modalitatea prin care a fost stabilit efortul fizic depus. Mai exact, participanţii au fost cei care raportau datele, existând riscul ca aceştia să fi făcut o serie de erori sau chiar să îşi fi modificat răspunsurile asfel încât acestea să fie dezirabile, mai exact au minţit în ceea ce priveşte efortul depus.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Oncology.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase