Bărbaţii cred că sunt mai buni mincinoşi faţă de femei
Un studiu condus de către dr. Brianna Verigin de la Universitatea Portsmouth, Regatul Unit, a tratat subiectul minciunilor şi a ajuns la o serie de concluzii extrem de interesante. Astfel, cei mai buni mincinoşi sunt cei care vorbesc mult, victimele lor fiind cei apropiaţi. De asemenea, acest studiu a stabilit că bărbaţii au de două ori mai multe şanse de a se considera buni mincinoşi în comparaţie cu femeile, notează Medicalxpress.
„Am găsit o legătură semnificativă între experienţa la minciună şi gen. Bărbaţii aveau de două ori mai multe şanse să se considere mincinoşi experţi şi a crede că pot scăpa basma curată”, explică dr. Verigin. Aceasta mai adaugă: „Cercetările anterioare au arătat că majoritatea oamenilor spun una-două minciuni pe zi, dar acest lucru nu este exact, mare parte dintre oameni nu mint zilnic, dar un număr mic de mincinoşi prolifici sunt responsabili pentru majoritatea minciunilor raportate. […] Ceea ce s-a evidenţiat în studiul nostru a fost că aproape jumătate (40 la sută) dintre toate minciunile sunt spuse de un număr foarte mic de persoane. Şi aceşti oameni îşi vor minţi cu predilecţie apropiaţii”.
În cadrul acestui studiu au participat 194 de persoane, bărbaţii şi femeile fiind reprezentaţi în mod egal şi a căror vârstă medie a fost de 39 de ani. Acestora li s-au pus o serie de întrebări legate de numărul de minciuni spuse în ultimele 24 de ore, cui au fost adresate, modul în care au făcut-o, faţă în faţă sau prin mesaje şi cum îşi evaluează „performanţa”. Cercetătorii au aflat că participanţii preferă să spună minciunile faţă în faţă, acestea fiind, în general, apropiate de adevăr, ceea ce face ca detectarea lor să fie mai grea.
„Mincinoşii prolifici se bazează foarte mult pe faptul că sunt buni cu cuvintele, îşi împletesc minciunile în adevăruri, astfel încât devine dificil pentru alţii să distingă diferenţa şi, de asemenea, sunt mai buni decât cei care ascund minciuni în poveşti aparent simple şi clare, de care este mai greu pentru ceilalţi să se îndoiască”, explică dr. Verigin.
Studiul a fost publicat în PLOS ONE.
Citeşte şi: