Consumul regulat de canabis ar putea duce la schimbări structurale ale inimii
Un studiu recent, condus de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queen Mary din Londra, Regatul Unit, a ajuns la concluzia că consumul regulat de canabis poate duce la schimbări structurale la nivelul inimii. Cercetătorii au observat în studiul lor că cei care consumă în mod regulat pot prezenta o mărire a ventriculului stâng al inimii, camera principală a inimii, precum şi o serie de semne ale problemelor funcţiilor cardiace, notează Medicalxpress.
„Descoperirile noastre nu sunt concludente, dar cercetările au avut loc pe fondul decriminalizării şi legalizării consumului recreativ de canabis în multe ţări. Avem nevoie urgentă de cercetări sistematice pentru a identifica implicaţiile pe termen lung ale consumului regulat de canabis asupra inimii şi vaselor de sânge. Acest lucru ar permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi factorilor de decizie să îmbunătăţească alegerile pacienţilor şi publicului larg”, explică dr. Mohammed Khanji, profesor al Universităţii Queen Mary.
În cadrul acestui studiu au participat 3.407 perosoane, a căror vârstă medie a fost de 62 de ani care nu prezentau probleme cardiovasculare. Aceştia au fost împărţiţi în grupuri inegale, 105 fiind clasificaţi drept consumatori regulaţi, dar pentru o perioadă mai mică de cinci ani, şi 47 au fost clasificaţi drept consumatori chiar şi în prezent.
Cercetătorii au observat că acest ultim grup tinde să fie cel mai afectat de către consumul de canabis, aceştia prezentând semne de mărire a ventriculului stâng. Totuşi, trebuie precizat faptul că, în ceea ce priveşte volumul de sânge pe care inimile participanţilor îl pompau, cercetătorii nu au putut identifica diferenţe semnificative.
Trebuie precizat faptul că acest studiu nu este reprezentativ la nivelul populaţiei generale din mai multe cauze, suprareprezentarea persoanelor caucaziene, 96% dintre participanţi. De asemenea, trebuie luată în calcul şi ponderea scăzută de persoane care consumă canabis în mod regulat în cadrul acestui studiu.
Studiul a fost publicat în JACC Cardiovascular Imaging.
Citeşte şi:
Care este diferenţa dintre cannabis şi marijuana?
Primul medicament pe bază de canabis va putea ajunge şi în România, pe baza unei decizii UE