Teorie: Superfurtunile au „aruncat” în spaţiu apa de pe Marte

11 12. 2019, 19:00

Descoperirea apei pe suprafaţa lui Marte a reprezentat un eveniment foarte important, dar care, aşa cum este de aşteptat în ştiinţă, a dat naştere unor noi întrebări. Una dintre aceste întrebări este cea legată de dispariţia apei de pe suprafaţa planetei. Cercetătorii de la NASA au înaintat o nouă teorie care explică această dispariţie cu ajutorul superfurtunilor de praf, notează Futurism.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că turnurile de praf, structuri cilindrice masive care se formează în timpul furtunilor de praf, sunt cele responsabile de eliminarea în spaţiu a apei. Observaţiile realizate asupra planetei Marte au arătat că aceste turnuri pot avea o existenţă care se poate întinde până la trei săptămâni jumătate şi care pot ajunge la înălţimi mult mai mari decât furtunile de pe Terra.

Furtunile de pe Terra sunt alimentate de către energia particulelor solare, acestea fiind cele care încălzesc vaporii de apă. Cercetătorii sunt de părere că pe Marte are loc un fenomen asemănător. Trebuie făcută precizarea că, în loc de apă, energia solară antrenează particulele de praf, de care în trecutul lui Marte se legau moleculele de apă, până când acestea ajungeau în atmosfera superioară şi ulterior în spaţiu.

Citeşte şi:

Unde a dispărut toată apa de pe Marte? Concluzia surprinzătoare la care au ajuns specialiştii

O gaură din atmosfera lui Marte, responsabilă pentru dispariţia apei de la suprafaţa planetei

Un nou studiu sugerează că Marte este o planetă vie din punct de vedere geologic