Faptul că somnul are un efect pozitiv asupra calităţii memoriei noastre a fost confirmat de mai multe studii de-a lungul timpului, totuşi, relaţia dintre somn şi memoria pe termen scurt, vorbim aici de câteva ore sau zile, nu a fost îndeajuns explorată.
David Morgan, doctorand al Universităţii Royal Halloway din Londra, împreună cu profesoara Laura Mickes, de la Universitatea Bristol, şi alţi cercetători de la instituţii academice şi ştiinţifice din Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii au demarat un studiu în care au vrut să vadă cum funcţionează relaţia dintre somn şi memoria de scurtă durată, notează Medicalxpress.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă le-au cerut celor 4.000 de participanţi să identifice vinovatul dintr-o înregistrare a unei infracţiuni. Jumătate dintre participanţi au făcut parte din grupul de control, răspunsurile acestora legate de autorul infracţiunii fiind înregistrat la puţin timp de la vizonarea videoclipului.
Grupul experimental a avut o perioadă de 8-12 ore în care a dormit înainte de a identifica autorul infracţiunii prezentate. Rezultatele acestui experiment au arătat că, indiferent de faptul dacă au dormit sau nu, nu au putut fi identificate diferenţe între cele două grupuri.
Profesoara Laura Mickes, de la facultatea de Psihologie a Universităţii Bristol, explică faptul că, în acest studiu, cercetătorii au plecat de la asumpţia că somnul reprezintă un factor pozitv asupra calităţii memoriei, dar, după cum a demonstrat acest experiment, nu au putu fi identificate diferenţe de performanţă. „Din cercetarea noastră rezultă două implicaţii majore: somnul nu îmbunătăţeşte capacităţile martorilor oculari, dar nici nu are impact negativ asupra fiabilităţii. Faptul că fiabilitatea nu este afectată de diverşi factori – somnul şi trezirea; intervale de retenţie scurte sau lungi – este în concordanţă cu un corp din ce în ce mai mare de dovezi pe care fiabilitatea martorilor oculari depinde de o serie de factori”, explică aceasta.
Citeşte şi: