Un studiu de dimensiuni reduse, dar care tratează situaţia bebeluşilor infectaţi cu HIV de către mamele lor şi care s-a desfăşurat în Botswana, ajuns la concluzia că este în interesul acestora ca tratamentul să înceapă în câteva ore sau zile şi nu după câteva săptămâni sau luni, aşa cum impun normele legale şi medicale, notează Medicalxpress.
Echipa de cercetători de la Harvard care a condus acest studiu a ajuns la concluzia că folosirea extrem de timpurie a medicamentaţiei antiretrovirale limitează rezervoarele virusului HIV în cazul în care într-un anumit punct al vieţii traatmentul este întrerupt. De asemenea, deşi această „tactică” împotriva HIV nu este curativă, oamenii de ştiinţă nu exclud posibilitatea ca ea să reprezinte un pas înainte în ceea ce priveşte găsirea unui leac pentru infecţia HIV-SIDA.
Bebeluşii pot fi extrem de vulnerabili la infecţia cu HIV, dat fiind faptul că sistemele lor imunitare sunt încă în formare. De aceea, medicii au realizat o serie de protocoale prin care femeile însărcinate primesc o combinaţie de medicamente care să limiteze riscul infecţiei fătului. De asemenea, din acelaşi motiv, unora dintre bebeluşi le sunt administrate medicamente antriretrovirale.
Un caz al unei fetiţe cunoscute sub numele de „bebeluşul Mississippi”, care a primit prima doză la doar 30 de ore de la naştere în iulie 2010, a ridicat în lumea medicală întrebarea legată de perioada pe care medicii ar trebui să o aştepte sau nu în aceste cazuri. După doar câţiva ani, părinţii au decis să întrerupă medicaţia anti-HIV, iar medicii au observat că infecţia a rămas sub control pentru 27 de luni înainte de a avansa şi a fi necesară o reluare a tratamentului.
„Studiul a confirmat ipoteza din cazul bebeluşului din Mississippi, că tratamentul foarte precoce împiedică stabilirea acestor rezervoare de lungă durată, care sunt în prezent bariera pentru eradicarea HIV”, explică dr. Deborah Persaud, medic pediatru, speciaizată în HIV.
În cadrul acestui studiu au luat parte 40 de bebeluşi din Botswana, care s-au născut cu HIV. Acestora le-au fost administrate primele doze de medicamente anti-HIV într-un interval cuprins între câteva ore şi câteva zile. Cercetătorii au observat că acei bebeluşi care sunt trataţi la scurt timp de la naştere prezentau un rezervor mai mic de HIV în comparaţie cu bebeluşii care sunt trataţi conform normelor actuale.
Studiul a fost publicat în Science Translational Medicine.
Citeşte şi:
Premieră mondială! Virusul HIV, folosit cu succes în tratarea unei maladii letale la copii
O nouă abordare s-ar putea dovedi esenţială în lupta împotriva HIV
A fost creată SIDA pentru depopularea planetei?
Cum se răspândeşte în organism HIV, virusul care cauzează SIDA