Marea Pată Roşie de pe Jupiter nu se dezintegrează

02 12. 2019, 09:00

This browser does not support the video element.

În cadrul întâlnirii anuale a Diviziei de Dinamică a Fluidelor a Societăţii Americane de Fizică, cercetătorul Philip Marcus, de la  University of California, Berkeley (UC Berkeley), a prezentat un studiu în care argumentează faptul că Marea Pată Roşie de pe Jupiter, cea mai mare furtună din sistemul nostru solar, nu se află pe punctul de a se dezintegra, aşa cum sugerau observaţiile realizate asupra norilor din jurul acesteia, notează Science Alert.

Observaţiile astronomilor au arătat că această furtună, care putea să cuprindă trei planete precum Pământul, poate acoperi acum doar una-două; pentru mulţi oameni de ştiinţă această reducere a suprafeţei acoperite înseamnă că furtuna se dezintegrează încetul cu încetul. Totuşi, Philip Marcus explică faptul că nucleul furtunii este în continuare la fel de puternic.

Folosind simulările computerizate, Marcus a demonstrat că norii din Pata Roşie pot fi influenţaţi de către alţi ciclon, făcându-i să se mişte în direcţia opusă. Această coliziune a diferitelor mase de gaze face ca o parte a furtunii principale să fie risipită.

Fizicianul argumentează că acest comportament este perfect natural pentru furtuni, chiar şi pentru cele mai puternice de pe alte planete. El explică faptul că singura posibilitatea ca Marea Pată Roşie să dispară este reprezentată de către încetinirea vortexului din interiorul acesteia.

Citeşte şi:

Marea pată de pe Jupiter ar putea dispărea în următorul deceniu. Super furtuna durează de peste 400 de ani

Marea Pată Roşie a lui Jupiter nu este ceea ce se credea

Noile imagini realizate într-un detaliu fără precedent cu marea pată roşie de pe Jupiter arată că megafurtuna scade în intensitate

Pentru prima dată, astronomii au observat naşterea unei Mari Pete Negre pe Neptun. ”A fost o surpriză”