Home » Știință » Cancerul creşte riscul de accident vascular cerebral

Cancerul creşte riscul de accident vascular cerebral

Cancerul creşte riscul de accident vascular cerebral
Publicat: 30.11.2019
Un studiu recent a concluzionat că incidenţa accidentelor vasculare cerebrale este mai mare în cazul persoanelor care suferă sau au suferit de cancer.

Cercetătorii din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, au derulat un studiu în care au aflat că persoanele care suferă sau au suferit de cancer au un risc mai mare de a muri ca urmare a unui accident vascular cerebral (AVC), în comparaţie cu populaţia generală, notează Medicalxpress. De asemenea, cercetătorii explică faptul că acest risc creşte odată cu trecerea timpului; tipul de cancer de care  o persoană suferă fiind un factor suplimentar de risc.

„Cercetările anterioare au arătat că majoritatea pacienţilor cu cancer nu vor muri de cancer, ei vor muri de altceva”, a spus dr. Nicholas Zaorsky. „Un accident vascular cerebral este una dintre posibilităţi. Descoperirile noastre sugerează că pacienţii pot beneficia de un program de screening pentru a ajuta la prevenirea unora dintre aceste decese timpurii datorate accidentelor vasculare cerebrale; precum şi pentru a ajuta la identificarea pacienţilor pe care i-am putea viza cu aceste eforturi preventive”, mai adaugă acesta.

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania au plecat de la statisticile oficiale din SUA, conform cărora cancerul ocupă primul loc în topul cauzelor de deces, în timp ce AVC se află pe locul cinci în acest top. Folosind datele colectate de către SEER, un program naţional american care adună informaţii legate de diagnosticele şi progrnosticurile persoanelor cu cancer. Oamenii de ştiinţă au folosit datele a 7,5 milioane de persoane, diagnosticate cu cancer între anii 1992 şi 2015.

Dintre cele 7.529.481 persoane cu cancer din acest studiu, 80.513 au murit din cauza accidentului vascular cerebral; bărbaţii şi femeile având şanse egale de a muri. Totuşi, datele sugerează că riscul de a muri de AVC era mai mare în cazul personelor care au fost diagnosticate cu cancer de tineri/la o vârstă mai fragedă. 

Persoanele care au aflat că suferă de tumori cerebrale sau de limfom înainte de 40 de ani prezintă un risc mai mare de AVC. În ceea ce priveşte persoanele diagnosticate cu cancer de prostată sau de sân riscul este mai mare dacă diagnosticul a fost pus după vârsta de 40 de ani.

Dr. Zaorsky explică faptul că persoanele care suferă sau s-au vindecat de cancer sunt într-o stare protrombotică; ceea ce înseamnă că au un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge. „Acest cheag de sânge poate merge apoi la plămâni şi poate provoca o embolie pulmonară, de exemplu, sau poate provoca un accident vascular cerebral dacă merge spre creier”, a spus dr. Zaorsky. „În general, este o temă de bază şi un factor de risc pentru o mulţime de pacienţi cu cancer. Şi pentru că anumite tipuri de cancer precum cele ale prostatei, sânului şi colorectumului sunt unele dintre cele mai frecvente cancere, asta ar putea ajuta şi la explicarea acestei asociaţii ridicate”.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase