Urmele unei supernove care a avut loc în urmă cu 32 de ani, descoperite de către astronomi
Explozia unei supernove oferă astrofizicienilor posibilitatea de a înţelege mai bine modul în care viaţa unei stele se sfârşeşte. Astronomii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au reuşit să surpindă urmele unei astfel de explozii, care a avut loc în urmă cu 32 de ani, cu ajutorul telescopului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), notează Phys.
Astronomii au reuşit să surprindă rămăşiţele unei stele neutronice care a intrat în colaps. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această explozie a avut loc în proximitatea Pământului, cel puţin în comparaţie cu alte supernove. De asemenea, observaţiile realizate asupra supernovei au arătat că aceasta s-a extins de-a lungul a câteva luni.
„Pentru prima dată, putem spune că în acest nor există o stea neutronică în rămăşiţa supernovei. Lumina sa a fost blocată de un nor foarte gros de praf, blocând lumina directă de la steaua neutronului pe multe lungimi de undă, precum ceaţa care maschează un reflector”, a explicat Dr. Phil Cigan, autor principal al studiului şi profesor al Facultăţii de Fizică a Universităţii Cardiff
Supernova 1987A este localizată în Marele Nor Magelanic şi a fost observată pentru prima dată în 1987, atunci când a strălucit pe cerul nopţii pentru mai multe luni. „Deşi lumina de la steaua neutronică este absorbită de norul de praf care o înconjoară, aceasta la rândul său face ca norul să strălucească în lumină sub-milimetrică, pe care acum o putem vedea cu telescopul ALMA, explică dr. Mikako Matsuura, membru al echipei.
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal.
Citeşte şi:
Explozia unei supernove eliberează în spaţiu mai mult praf cosmic decât se credea iniţial
Astronomii au detectat accidental o supernovă rară ce are o vârstă apropiată de cea a Big Bang-ului
Teoria surprinzătoare a unor cercetători: o supernovă a dus la o extincţie în masă
S-a aflat cât de fierbinţi pot fi atomii dintr-o undă de şoc a unei explozii de stea