Rujeola resetează sistemul imunitar al organismului la nivelul de nou-născut
Analizarea a 77 de copii nevaccinaţi din Olanda de către o echipă internaţională de cercetători, conduşi de oameni de ştiinţă de la Harvard, a scos la iveală că, după ce aceştia s-au îmbolnăvit de rujeolă, virusul acestei boli le-a şters din memoria organismului patogeni anteriori. Pe scurt, sistemul imunitar al acestor copii a fost resetat.
Virusul a eliminat între 11 şi 73 la sută dintre anticorpii de protecţie ai copiilor, proteinele din sânge responsabile pentru „amintirea” contactului cu bolile avute anterior, au scris autorii cercetării în studiul publicat joi în revista Science.
Sistemul imunitar al unora dintre copii a ajuns să fie, astfel, apropiat de cel al unui nou-născut.
„Este un fel de resetare a sistemului imunitar înapoi la un fel de stare mai naivă”, a declarat pentru AFP epidemiologul şi coautorul Michael Mena, de la Harvard.
Pentru a-şi reface sistemul de apărare al organismului, aceşti copii ar trebui să fie expuşi la numeroşi patogeni din copilărie, a adăugat epidemiologul.
Pentru a valida această descoperire, echipa de cercetare a efectuat experimente pe macaci. Testele au arătat că maimuţele cu virusul rujeolei au pierdut între 40 – 60% dintre anticorpii protectori.
„Virusul este mult mai dăunător decât credeam ceea ce înseamnă că vaccinul este cu atât mai valoros”, a afirmat Stephen Elledge, genetician din cadrul Howard Hughes Medical Institute Investigator.
Numărul de îmbolnăviri cu rujeolă a înregistrat o creştere de peste 280% de anul trecut, la nivel mondial, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ceea ce arată că o mare parte dintre oamenii care au contractat virusul în acest an se pot confrunta cu o infecţie secundară.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Vaccinarea, esenţială în protejarea de rujeolă a celor slabi
Cele şapte vaccinuri pe care trebuie să le facem pentru a nu risca apariţia unei epidemii
6 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre sistemul imunitar