A Venus apă lichidă? Un studiu nou spune că nu
Un nou studiu sugerează că Venus nu a fost acoperit cu apă în trecutul său geologic; o astfel de perspectivă diminuează considerabil posibilitatea ca pe această planetă să fi existat condiţiile necesare vieţii biologice aşa cum o ştim, notează Space.
Studii anterioare sugerează că planeta Venus a avut o climă mult mai blândă, putând chiar să susţină oceane de apă pe suprafaţa sa. Oamenii de ştiinţă explică că, în urmă cu miliarde de ani, radiaţiile solare erau mai reduse, dar o creştere a cantităţii emise de către Soare a dus la o schimbare dramatică a condiţiilor. Dat fiind faptul că planeta se află mult mai aproape de Soare faţă de Terra, asta a dus la evaporarea apei în atmosferă, unde a acţionat într-un mod asemănător gazelor cu efect de seră, ceea ce a dus la o accelerare a evaporării apei rămase la suprafaţă.
În luna septembrie, cercetătorii de la Institutul Goddard al NASA au publicat un studiu în care, pornind de la o serie de simulări computerizate, explicau că în urmă cu trei miliarde de ani apa a existat pe suprafaţa planetei. Un nou studiu pune la îndoială aceste concluzii, oamenii de ştiinţă care au lucrat la această cercetare explică că nu a fost niciodată cazul ca pe suprafaţa lui Venus să existe apă lichidă.
Această concluzie a fost trasă pornind de la compoziţia rocilor de la suprafaţa planetei. Iniţial, oamenii de ştiinţă credeau că rocile aflate pe Venus sunt în mare parte formate din granit. Totuşi, după cum au relevat observaţiile misunii Magellan, desfăşurată între 1989 şi 1994, rocile sunt mai degrabă formate din bazalturi. Ce înseamnă asta? Că aceste roci s-au format prin aceleaşi procese din interiorul scoarţei care dau naştere bazalturilor pe Terra şi că este improbabil să fi existat apă pe suprafaţa lui Venus, deoarce ar fi dus la apariţia graniturilor.
„Ştim foarte puţine despre suprafaţa lui Venus”, explică Allan Treiman, geolog al Universităţii Michigan şi membru al echipei care a lucrat la noul studiu despre Venus.
Citeşte şi: