Prima cometă interstelară nu este diferită faţă de cometele din sistemul nostru solar
În luna septembrie a acestui an, un astronom amator din Ucraina a descoperit un obiect neobişnuit despre care a presupus că acesta şi-ar avea originea în afara sistemulu nostru solar, teorie confirmată de către alţi astronomi. Totuşi, pe lângă controversele legate de orginea acestui vizitator interstelar, în mediie ştiinţifice au apăut şi întrebări legate de compoziţia acestei comete. Un studiu recent a dovedit că cometa Borisov nu diferă foarte mult de cometele care s-au format în sistemul nostru solar, notează Space.
Acest nou studiu confirmă în primul rând ipoteza că cometa Borisov s-a format în afara sistemului nostru solar. Plasarea originii în afara sistemului nostru solar a fost realizată de către un soft care urmăreşte identificare unor noi obiecte în sistemul nostru solar, datele fiind apoi transmise astronomilor.În data de 13 septembrie, astronomii au folosit telescopul Gemini din Hawaii şi telescopul William Herschel din La Palma din Spania pentru a realiza o serie de observaţii asupra cometei şi au stabilit că, în linii mari, aceasta seamănă cu cometele din sistemul nostru solar.
Astronomii au reuşit, de asemenea, să aproximeze mărimea cometei, deşi măsurătorile au fost îngreunate de către gheaţa care se evapora din corpul acesteia. Oamenii de ştiinţă au stabilit că acest vizitator intestelar are o lungime de aproximativ doi kilometri.
Studiul citat a fost publicat în Nature Astronomy.
Citeşte şi:
„Molecule precursoare ale vieţii” la 1.000 de ani-lumină depărtare de Pământ?
Moleculele care ar putea sta la baza formării galaxiei noastre, descoperite recent
Componentele fundamentale ale ADN-ului pot apărea în norii de gaz interstelar