O echipă de cercetători de la Institutul pentru Studierea Cancerului din Ontario, Canada, a descoperit în cadrul a două studii conexe o nouă mutaţie care poate duce la apariţia cancerului în ADN-ul uman non-codant, notează Science Daily.
ADN-ul non-codant însumează aproximativ 98% din genomul uman şi, conform dr. Lincoln Stein, co-autor al studiilor, este greu de studiat şi, adesea, este trecut cu vederea de către oamenii de ştiinţă în cazul multor studii datorită faptului că respectivele gene nu sunt responsabile de codarea proteinelor din corpurile noastre. „Analizând cu atenţie aceste regiuni, am descoperit o schimbare într-o literă a codului ADN care poate conduce la mai multe tipuri de cancer. La rândul său, am găsit un nou mecanism de cancer pe care îl putem viza pentru a face faţă bolii”, mai adaugă dr. Stein.
Această nouă mutaţie, pe care oamenii de ştiinţă au numit-o U1-snRNA, afectează modul în care funcţionează secvenţele de ARN, conducând, în anumite cazuri, la apariţia cancerului. Această descoperire deschide perspectiva dezvoltării unor noi medicamente şi terapii care să pornească de la tratamentele care deja sunt folosite, reducând substanţial timpul necesar pentru ajungerea pe piaţă.
„Descoperirea noastră neaşteptată a arătat un mod cu totul nou de a viza aceste tipuri de cancer care sunt extrem de dificil de tratat şi care au rate mari de mortalitate”, a declarat dr. Michael Taylor, neurochirurg pediatru.
Unul dintre cele două studii care au identificat existenţa mutaţiei U1-snRNA a analizat codurile genetice ale pacienţilor diagnosticaţi cu cancer cerebral. Cel de al doilea studiu a analizat codurile genetice ale unor pacienţi care sufereau de cancer hepatic. Ambele studii au fost publicate în revista Nature.
Citeşte şi:
De ce nu a fost identificat un tratament pentru cancer până în prezent?
Simplificarea modului în care tipurile de cancer sunt catalogate ar putea salva mai multe vieţi
Rezultat surprinzător: savanţii au descoperit un proces celular care opreşte cancerul de la rădăcini