Bărbatul care a reuşit să meargă din nou cu ajutorul unui exoschelet robotic: ”Este o reuşită majoră pentru mine”
Oamenii de ştiinţă francezi care au dezăluit sistemul săptămâna trecută au folosit un sistem de senzori pe care i-au implantat în apropierea creierului bărbatului şi care trimiteau semnale către sistemul robotic, determinând mişcarea braţelor şi a picioarelor pacientului.
Cunoscut doar după prenume, Thibault (în vârstă de 30 de ani) a afirmat că a trebuit să reînveţe să îşi folosească creierul atunci când a început să folosească exoscheletul.
„Nu m-am mai mişcat de doi ani, a trebuit să reînvăţ să îmi folosesc creierul. La început, mersul a fost foarte greu. Acum pot sta două ore în exoschelet şi pot merge mult timp. Este o reuşită pentru mine” , a afirmat Thibault într-o conferinţă de presă susţinută la Grenoble, potrivit Reuters.
Într-un proces care a durat doi ani, două dispozitive de înregistrare au fost implantate de-o parte şi de cealaltă a capului bărbatului, între creier şi piele, cuprinzând regiunea creierului care controlează simţurile şi funcţia motorie.
Fiecare sistem de înregistrare cuprinde 64 de electrozi care colectează semnalele creierului şi le transmite către un algoritm de decodare. Sistemul traduce semnalele creierului în mişcările la care pacientul se gândeşte şi trimite comenzile către exoschelet.
Timp de 24 de luni, pacientul a îndeplinit diverse sarcini la nivel mental pentru a antrena algoritmul să îi înţeleagă gândurile şi să crească progresiv numărul mişcărilor pe care le poate face. Pentru moment, exoscheletul robotic este doar un prototip experimental ce a fost dezvoltat de Clinatec, un centru de cercetare biomedicală din Grenoble
Semnalele creierului au fost traduse în vorbire
A fost creată interfaţa creier-computer pentru oamenii paralizaţi