Cercetătorii au descoperit urme de materie organică pe Enceladus, unul dintre sateliţii planetei Saturn
This browser does not support the video element.
În comunitatea ştiinţifică, satelitul Enceladus al planetei Saturn este considerat unul dintre potenţialii candidaţi pentru găzduirea formelor extraterestre de viaţă. De aceea, ultimele ştiri despre Enceladus întăresc entuziasmul oamenilor de ştiinţă.
Cercetătorii de la Universitatea Liberă din Berlin au dezvăluit publicului larg faptul că datele colectate de către misiunea Cassini indică prezenţa urmelor de materie organică pe suprafaţa satelitului Enceladus. Oamenii de ştiinţă explică faptul că au descoperit o serie de molecule din componenţa aminoacizilor, precursorii vieţii biologice pe Pământ, notează Futurism.
„Dacă condiţiile sunt optime, aceste molecule care provin din oceanul profund al lui Enceladus ar putea avea reacţii asemănătoare cu cele pe care le vedem aici pe Pământ”, a declarat Nozair Khawaja, cercetătorul principal al studiului. El mai adaugă: „Nu putem şti dacă aminoacizii sunt necesari apariţiei vieţii în afara Pământului, dar descoperirea acestora reprezintă o piesă importantă a acestui puzzle”.
Spectrometrul de la bordul sondei Cassini a folosit un spectrometru de masă pentru a analiza vaporii de apă şi particulele de gheaţă aruncate în atmosferă de fenomenele de la suprafaţa lui Enceladus.
Veştile despre descoperirea moleculelor care compun aminoacizii pe suprafaţa Enceladus reprezintă o confirmare a unui studiu din anul 2018 care sugera că oceanele lunii ar putea să conţină molecule organice complexe. De asemenea, acest studiu vine în completarea unui studiu din luna iunie care explica faptul că oceanele de pe Enceladus sunt bogate în nutrienţi care pot susţine viaţa.
Citeşte şi: