Planeta X ar putea fi o gaură neagră primordială
Existenţa Planetei X a fost teoretizată începând cu secolul XIX, atunci când astronomii au observat discrepanţe între cifrele maselor şi orbitelor calculate pentru planetele Uranus, Saturn şi Jupiter şi cele obţinute prin observaţii.
Această planetă necunoscută s-ar aflat la marginea sistemului nostru solar şi ar influenţa orbitele obiectelor aflate la marginea Centurii Kuiper, putând avea o masă de zece ori mai mare în comparaţie cu Pământul.
Un nou studiu argumentează că influenţa gravitaţională asupra obiectelor aflate în această regiune nu este cauzată de către o planetă, ci de o gaură neagră primordială, notează Science Alert. Trebuie precizat faptul că găurile negre primordiale reprezintă, din cauza lipsei dovezilor, doar o posibilitate teoretică. Totuşi, conform fizicienilor, acestea ar putea reprezenta aproximativ 80% din masa Universului.
„Atunci când începi să iei în calcul obiectele cosmice exotice, precum găurile negre primordiale, începi să percepi lucrurile într-un mod diferit”, a declarat James Unwin, expert în fizica teoretică şi co-autor al studiului.
„Sunetm de părere că căutarea (n.r. planetei X) ar trebui să aibă loc în spectrul razelor gama şi nu în spectrul vizibil”, a mai adăugat acesta.
În cadrul acestui studiu, autorii au pornit de la datele a şase obiecte din Centura Kuiper care prezintă orbite neobişnuite şi care nu pot fi explicate doar prin atracţia gravitaţională a Soarelui. De asemenea, aceştia au inclus şi observaţiile recente legate de modul în care traseul razelor de lumină pare a fi afectat de către un obiect încă neidentificat. Oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest studiu argumentează că o gaură neagră primordială poate explica ambele fenomene. Astfel, o gaură neagră de mărimea unei mingi de fotbal şi cu o masă de 10 ori mai mare faţă de cea a Pământului ar putea fi cea responsabilă de fenomenele observate de către astronomi.
În aceste condiţii, după cum argumentează cei doi oameni de ştiinţă, obiectul misterios de la limitele sistemului nostru solar ar trebui căutat prin studierea diferitelor surse de radiaţii care ar putea indica prezenţa unei găuri negre.
Studiul citat a fost publicat pe serverul arXiv şi nu a trecut prin procesul de peer review.
Citeşte şi: