Primul medicament pe bază de canabis va putea ajunge şi în România, pe baza unei decizii UE
Medicamentul Epidyolex, realizat pe bază de cannabidiol (CBD), este destinat pentru tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu sindromul Lennox-Gastaut şi sindromul Dravet, două forme rare şi severe de epilepsie de care suferă aproape 50.000 de copii şi adulţi tineri din Europa, potrivit The Guardian.
Având gust de căpşuni, medicamentul este o soluţie orală care va fi administrat pacienţilor împreună cu un altul, clobazam.
Epidyolex nu are efecte psihotrope, fiind realizat pe bază de CBD, una dintre substanţele care nu sunt psihoactive din canabis, şi având mai puţin de 0,1% delta-9 tetrahidrocanabinol (THC), principala substanţă psihoactivă din marijuana.
Cele mai frecvente efecte secundare ale Epidyolex includ somnolenţă, scăderea apetitului, diaree, febră, oboseală şi vărsături.
În Statele Unite ale Americii, acest medicament se comercializează încă din 2018, iar circa 15.000 de tineri au fost deja trataţi cu el.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, în iulie, spre aprobare Epidyolex, dezoltat de compania farmaceutică britanică GW Pharmaceuticals, ca urmare a două studii clinice.
În urma deciziei de aprobare a folosirii canabisului medicinal, din 2018, în Marea Britanie, circa 150 de pacienţi au fost trataţi cu acest medicament până în prezent.
GW Pharmaceuticals vrea să vândă medicamentul şi pe pieţele din Elveţia şi Israel, unde a depus cereri pentru aprobare, realizând şi noi studii clinice.
În utimele luni, în România au existat o serie de discuţii pentru posibilitatea introducerii medicamentelor pe bază de canabis. Legea din România interzice doar THC-ul, nu şi CBD-ul, astfel că, după aprobarea centralizată la nivelul UE, Epidyolex ar putea fi administrat pacienţilor cu sindromul Lennox-Gastaut şi sindromul Dravet, boli care provoacă multiple crize pe zi şi multiple cazuri de deces înainte de vârsta de 20 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi: