Cercetătorii au identificat o nouă metodă prin care căldura poate fi convertită în energie electrică
O echipă internaţională formată din cercetători de la Universitatea Ohio, Universitatea North Carolina şi de la Academia Chineze de Ştiinţe a descoperit o metodă prin care energia electrică poate fi generată mult mai eficient folosind căldura, notează Science Daily.
„Folosind această descoperire, am putea să producem mai multă energie electrică utilizând căldura faţă de nivelul actual”, a explicat Joseph Heremans, profesor de inginerie aerospaţială, cadru didactic al Universităţii Ohio şi co-autor al studiului.
La baza acestei inovaţii stau particulele numite paramognon, o stare de excitaţie comună a electronilor la temperaturi crescute, care conform oamenilor de ştiinţă au o parte din caracteristicile magneţilor. Acestă asemănare parţială între paragnon şi magneţi se dovedeşte extrem de importantă datorită faptului că cei din urmă, atunci când sunt încălziţi, îşi pierd forţa magnetică, devenind „paramagneţi”
„Cunoaşterea comună spune că, atunci când un paramagnet este încălzit, nimic nu se întâmplă”, a explicat dr. Joseph Heremans. „Noi am demonstrat că nu este aşa. Am identificat o modalitate de producere a semiconductorilor termoelectrici, materialele care convertesc energia în electricitate”, a mai adăugat acesta. El a mai explicat şi că materialele termoelectrice convenţionale care au fost folosite în ultimii 20 de ani sunt extrem de ineficiente, producând foarte puţină energie electrică.
Cercetătorii au concluziont că atunci când o parte a unui magnet este încălzită, partea opusă, mai rece, devine mai magnetică, produce spin şi agită electronii din magnet pentru a produce energie. Pornind de la observaţia transformării magneţilor în paramagneţi, oamenii de ştiinţă au decis să folosească paramognonii pentru a produce energie electrică.
Studiul în care oamenii de ştiinţă au prezentat această nouă metodă de producere a electricităţii a fost publicat în Science Advances.
Citeşte şi: