Cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Michigan au reuşit, în premieră, să identifice valurile gravitaţionale produse de către naşterea unei găuri negre. Această descoperire oferă noi dovezi în sprijinul teoriei relativităţii generale formulată de către Albert Einstein, notează Phys.
Albert Einstein a teoretizat că în momentul în care două găuri negre se ciocnesc, dând naştere unei noi găuri negre, undele gravitaţionale produse de către aceasta ar trebui să fie asemănătoare cu undele produse de către lovirea unui clopot. Einstein a explicat, de asemenena, că aceste unde gravitaţioanle oferă informaţii desore anumite caracteristici ale acesteia.
Această nouă descoperire oferă noi dovezi şi în privinţa caracterisiticilor observabile pe care Einstein le atribuie găurilor negre: masă, încărcătură electrică şi spin (direcţia mişcării). Folosind ecuaţiile create de către Einstein, echipa de la MIT a reuşit să calculeze două dintre aceste caracterisitici: masa şi spinul găurii negre pornind de la valurile gravitaţionale interceptate. Cifrele obţinute în urma folosirii acestor ecuaţii se potrivesc cu cele pe care alţi cercetători le-au obţinut în mod anterior. În posibilitatea în care ar fi existat o disparitate între aceste cifre şi cele obţinute anterior, atunci oamenii de ştiinţă ar fi putut teoretiza faptul că există alte propietăţi observabile în afara celor cuprinse în teoria relativităţii generale.
„Cu toţii ne aşteptăm ca teoria relativităţii generale să fie corectă, dar, aceasta este prima dată când ea este confirmată în acest fel”, a declarat Maximiliano Is, autor principal al studiului şi cercetător al Institutului pentru Astrofizică şi Studii Spaţiale din cadrul MIT.
Undele gravitaţionale care au fost folosite în acest studiu au fost observat în data de 9 septembrie 2015, atunci când folosind LIGO, Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory, oamenii de ştiinţă au detectat o serie de unde infime în spaţiu-timp. După ce au îndepărtat semnalele de fundal, oamenii de ştiinţă au convertit datele obţinute în semnal audio. Prin studierea acestor semnale audio cercetătorii au putut stabili că undele gravitaţionale proveneau de la două găuri negre care se învârteau la viteze mari. Ultimele milisecunde ale înregistrării corespund, explică oamenii de ştiinţă, apariţiei unei noi găuri negre din contopirea celor două.
Citeşte şi:
De ce este Sagittarius A* o gaură neagră relativ calmă?
Găurile negre pot apărea şi fără ca miezul unei stele să intre în colaps
Aceasta ar putea fi prima imagine cu naşterea unei găuri negre
Un disc de acreţie neobişnuit de mic, observat în jurul unei găuri negre