Cercetătorii care au realizat prima imagine a unei găuri negre, premiaţi cu 3 milioane de dolari
Imaginea găurii negre din galaxia M87 a fost dată publicităţii pe 10 aprilie. Gaura neagră, descrisă de astronomi drept „un monstru”, are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri – de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului – şi este situată la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină.
Citeşte şi Astronomii au descoperit o gaură neagră misterioasă cu ajutorul unei metode revoluţionare
Imaginea a fost realizată cu ajutorul unei reţele de opt telescoape situate pe patru continente, Event Horizon Telescope, de o echipă formată din 347 de cercetători.
Fiecare dintre aceştia va primi astfel un cec în valoare de 8.600 de dolari din partea Fundaţiei Breakthrough.
Detaliile despre respectiva imagine, o premieră în astronomie, au fost publicate în aprilie în Astrophysical Journal Letters, iar profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus acest experiment, a declarat la momentul respectiv pentru BBC News că această gaură neagră a fost descoperită într-o galaxie numită M87.
„Ceea ce vedem este mai mare decât tot Sistemul nostru Solar”, a explicat acesta. „Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui şi este una dintre cele mai mari găuri negre despre care credem că există. Este un monstru absolut, campionul de categorie grea în rândul găurilor negre din Univers”, a mai spus acesta.
Imaginea arată „un inel de foc” foarte strălucitor, după cum a descris-o Falcke, înconjurând o gaură neagră perfect circulară.