Persoanele care folosesc protezele robotice explică faptul că deşi acestea le redau într-o mai mică sau mai mare măsură mobilitatea braţelor, aceastea au şi dezavantajul de a părea reci, privându-i pe ei şi pe cei cu care intră în contact de senzaţiile pe care pielea le percepe atunci când intereacţionează cu diferite obiecte sau texturi. O echipă de cercetători de la Universitatea Purdue, statul Indiana (SUA), a realizat o mănuşă care poate imita căldura unei mâni reale, notează Futurity.
Această mănuşă, realizată din nitril, un compus organic pe care sunt amplasaţi o serie de senzori electronici şi o serie de circuite din silicon miniaturizate, permite utilizatorilor să primească o serie de informaţii despre obiectele cu care aceasta intră în contact. Oamenii de ştiinţă care au colaborat la acest proiect sunt de părere că îmbunătăţirea tehnologiei protezelor până în punctul în care funcţiile motorii şi cel senzoriale se aseamănă cu cele ale unui braţ real se dovedeşte a fi un lucru pozitiv pentru sănătatea mentală a celor care folosesc astfel de proteze şi, de asemenena, aceştia se vor putea integra mult mai uşor în diferite contexte sociale.
„Am dezvoltat această mănuşă electronică echipată cu senzori pentru a se putea adapta oricărei forme”, a declarat Chi Hwan Lee, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii Purdue.
„Mănuşa este echipată cu o serie de senzori care se pot întinde şi care pot colecta informaţii variate precum presiunea, temperatura, umiditatea, în timp ce oferă o senzaţie realistă la atingere şi chiar căldură”, a mai adăugat Chi Hwan Lee.
Dr. Lee explică faptul că această mănuşă poate fi personalizată în funcţie de nevoile fiecărei persoane, putând avea amprente, diferite tonuri de piele sau chiar unghii.
„Grupul meu este dedicat dezvoltării dispozitivelor biomedicale care pot fi purtate şi scopul nostru este să depăşim limitele laboratorului şi să ajutăm oamenii care ar avea nevoie de ele”, a mai declarat Lee.
Articolul în care cercetătorii explică modul în care această mănuşă este produsă şi în care funcţionează a fost publicat în NPG Asia Materials.
Citeşte şi: