Un dispozitiv de mărimea unui cuptor cu microunde poate absorbi apă din aerul deşertului
Apa reprezintă una dintre cele mai importante resurse pe care planeta noastră le poate oferi, peste 70% din supraţa Terrei este acoperită cu apă, totuşi, cea mai mare proporţie a acesteia este apă sărată pe care nu o putem bea sau folosi în activităţile noastre. Dat fiind faptul că poluarea şi nevoia tot mai mare de apă fac ca râurile şi pânza freatică să fie tot mai secătuite, oamenii de ştiinţă au început să caute alte modalităţi prin care să obţinem necesarul de apă.
Un astfel de dispozitv care poate colecta apa din atmosferă, chiar şi în condiţiile de umiditate scăzute, precum cele identificate în deşert, a fost proiectat şi construit de către Water Harvester Inc, un start up care aparţine lui Omar Yaghi, profesor de chimie şi co-director al Institutului Kavli pentru Nanoştiinţe din cadrul Universităţii California, notează Futurity.
Într-un articol din jurnalul de specilitate ACS Central Science, Yaghi şi colegii acestuia descriu modul în care funcţionează colectorul lor de apă. Un dispozitiv de mărimea unui cuptor cu microunde care, atunci când a fost testat în Deşertul Mojave, a reuşit să producă 0,7 litri într-o singură zi, în condiţiile în care umiditatea din acea regiune atinge un minim de 7%.
„Dispozitivul nu este un dezumidificator, care operează în prezenţa umidităţii ridicate. Unii vor spune că 0,7 litri de apă nu înseamnă atât de mult, dar atunci când nu ai deloc apă, devine foarte multă”, a declarat Omar Yoghi.
În prezent, Water Harvester Inc. testează aceste dispozitive. Oamenii de ştiinţă apreciază că, în medii cu umiditate mai mare, vor putea să colecteze şapte sau chiar zece litri de apă zilnic, o cantitate de apă care se încadrează în recomandările oamenilor de ştiinţă pentru consumul de apă: 3,7 litri de apă zilnic pentru bărbaţi şi 2,7 litri pentru femei.
„Noi producem apă ultra-purificată, care ar putea să fie disponibilă pe scară largă, fără a mai fie nevoie conectarea la reţelele de apă. Această mobilitate a apei se dovedeşte critică pentru persoanele care se confruntă cu lipsa apei şi face posibil un proiect mult mai important, acela ca apa curată să devină un drept al omului”, a declarat Omar Yaghi.
Oamenii de ştiinţă care colaborează în cadrul acestui start up sunt încrezători că versiuni mai mari ale dispozitivului, care ar putea să fie la fel de mari precum un frigider, ar putea să producă 200-250 de litri de apă zilnic, o cantitate suficientă pentru necesarul unei gospodării pentru gătit, băut şi igienă. În viitor, instalaţii de colectare a apei mult mai mari, alimentate cu ajutorul luminii solare, ar putea să producă chiar şi 20.000 de litri de apă zilnic.
În spatele acestei eficienţe se află cadrele metalico-organice (MOF), structura poroasă a acestora pemite dispozitivelor să colecteze apa din proximitate. Pentru a înţelege gradul de porozitate al acestui material, cercetătorul explică că un singur gram are suprafaţa unui teren de fotbal. Primul material poros care s-a dovedit eficient în captarea apei a fost MOF-801, suprafaţa internă permiţând colectarea şi condensarea apei chiar şi la temperatura camerei.
Citeşte şi: