În data de 28 iulie, roverul lunar Yutu-2, lansat de către agenţia spaţială chineză, a descoperit ceea ce a fost descris de către cercetători ca fiind un gel cu o strălucire misterioasă. Această descoperire anunţată abia acum a fost făcută într-un crater de pe suprafaţa Lunii şi înaintea unei opriri de rutină a sistemelor roverului, notează Science Alert.
Oamenii de ştiinţă din echipa care coordonează roverul lunar au stabilit un protocol prin care, în momentele în care cantitatea de lumină de pe suprafaţa Lunii este maximă, sistemele sunt închise complet pentru a evita o supraîncălzire. Totuşi, înaintea unei astfel de închideri, cercetătorul Yu Tianyi a observat că în proximitatea roverul se afla un crater pe care a decis să îl analizeze, prelungind programul de funcţionare.
Conform jurnalui de bord al roverului, în mijlocul acestui crater se afla o substanţă care era diferită faţă de materialele din jur, atât prin formă, cât şi prin textură. Ştim că după „somnul de după-amiază” al roverului, oamenii de ştiinţă chinezi au folosit un spectrometru care poate vedea lumina vizibilă şi pe cea infraroşie aflat la bordul acestuia, dar informaţiile rezultate din această analiză sunt în continuare indisponibile publicului larg.
Experţii în suprafaţa selenară explică că, din cauza lipsei atmosferei, Luna este un loc extrem de uscat şi că, prin urmare, descoperirea chinezilor ar putea să fie un material topit care s-a răcit între timp. Şansele ca în crater să se afle o substanţă gelationoasă fiind extrem de mici.
Citeşte şi:
Luna ar putea scăpa de atracţia gravitaţională a Terrei
Luna emite pulsuri de lumină şi nimeni nu ştie de ce
Luna, cu 100 de milioane de ani mai veche decât se credea