Românii sunt invitaţi să ia parte la un experiment ştiinţific dedicat magnetismului. Ce trebuie să faci

27 08. 2019, 00:05

Practic, toţi cei care vor să contribuie la experiment trebuie să îşi instaleze o aplicaţie gratuită pe telefon, să citească datele înregistrate de senzorul câmpului magnetic al telefonului din locaţia în care se află şi să le trimită echipei. Pe baza citirilor, primite din cât mai multe locaţii din România, de la cât mai multe persoane, echipa Noaptea cercetătorilor poate genera o reprezentare grafică a câmpului magnetic pe tot teritoriul ţării. Instrucţiunile complete sunt disponibile pe www.noapteacercetatorilor.ro.

Indiferent de vârstă sau de nivelul cunoştinţelor ştiinţifice, sunt invitaţi deopotrivă cei mici şi cei mari să îşi aducă aportul cu informaţii din zona în care se află. Mai mult de atât, echipa încurajează pe toţi cei care sunt în concediu să facă măsurători de fiecare dată când sunt într-un loc nou, astfel încât harta să fie bine acoperită.

Evoluţia hărţii între iunie şi august

Până în momentul de faţă, au fost primite informaţii din aproximativ 300 de locaţii. Datele sunt analizate, prelucrate grafic, iar o hartă intermediară este publicată săptămânal.

 „Am ales să construim o hartă magnetică pentru că Planeta Pământ este în sine un magnet uriaş. O hartă geomagnetică ne arată cum sunt distribuite valorile câmpului magnetic terestru, în funcţie de poziţia geografică. Dacă avem suficiente date din diverse locuri, putem să facem comparaţii şi putem observa valori crescute sau scăzute, denumite anomalii geomagnetice, legate de magnetismul rocilor.”, a declarat Ionuţ Topală, coordonatorul experimentului de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Harta la 5 iunie

Varianta finală a hărţii va fi dezvăluită pe 27 septembrie 2019, data la care are loc evenimentul „Noaptea cercetătorilor” în Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Sibiu şi Timişoara. În seara respectivă, cercetătorii din principalele centre universitare din România vor prezenta în public experimente interactive, conferinţe ştiinţifice pe înţelesul tuturor şi descoperi ştiinţifice recente.

Harta la 19 august

„Noaptea cercetătorilor” este un eveniment anual, ce se organizează în aceeaşi seară în peste 350 de oraşe europene, pentru a sărbători cunoaşterea, descoperirile şi beneficiile cercetării. Evenimentele sunt organizate cu finanţarea Uniunii Europene, prin programul Orizont2020, de către un consorţiu al celor mai prestigioase universităţi româneşti şi institutele de cercetare de pe platforma Măgurele.

Proiectul hărţii  câmpului magnetic este o iniţiativă de „ştiinţă cetăţenească”, o modalitate de cercetare ştiinţifică ce include participarea voluntară şi entuziastă a celor interesaţi de un anumit domeniu. Prin astfel de iniţiative, cercetarea devine mai accesibilă şi deschisă persoanelor care doresc să contribuie, chiar dacă nu fac parte din mediul academic, afirmă organizatorii.