Un studiu a ajuns la concluzia că în Univers ar putea să existe planete care să fie mai potrivite pentru viaţa biologică chiar decât Pământul
Căutarea vieţii extraterestre, pe cât de incitantă ar putea fi, se dovedeşte a fi o activitate care produce multe frustrări în cazul oamenilor de ştiinţă care se ocupă cu aşa ceva. Până în acest moment, cele mai importante progrese în această direcţie au dus la descoperirea unor planete cu o mărime asemănătoare cu a Terrei care îşi orbitează stelele în interiorul „zonei locuibile”, care permite existenţa apei lichide.
Un studiu recent, care a folosit modelele computerizate, a ajuns la concluzia că în Univers ar putea exista planete care să fie chiar mai potrivite vieţii biologice decât propria noastră planetă. În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au vrut să afle despre potenţialele condiţii care ar putea fi întâlnite pe exoplanete, notează Science Alert.
„Munca noastră a fost îndreptată către identificarea exoplanetelor şi a oceanelor acestora care ar putea avea cea mai mare capacitate de a găzdui viaţă înfloritoare la nivel global”, a declarat Stephanie Olson, geofiziciană de la Universitatea Chicago.
Punctul central al acestui studiu a fost reprezentat de către prezenţa şi funcţionarea oceanelor. „Viaţa în oceanele Pământului depinde de curenţii verticali care asigură transportarea nutrienţilor din adâncurile acestora către suprafaţă pentru a alimenta procesele de fotosinteză a microorganismelor marine. Mai mulţi curenţi ascendenţi înseamnă mai multi nutrienţi la suprafaţă şi asta conduce către mai multă viaţă biologică. Acestea sunt condiţiile pe care trebuie să le căutăm la o exoplanetă”, a explicat dr. Stephanie Olson.
Folosind programul ROCKE-3D dezvoltat de către Insitutul Godard pentru studii Spaţiale, din cadrul NASA, pentru a simula o multitudine de exoplanete solide, care prezentau şi oceane în stare lichidă, cercetătorii au aflat că o atmosferă densă şi o mişcare de rotaţie lentă, la care se adaugă şi prezenţa unor suprafeţe de uscat, rezultă în curenţi ascendenţi mult mai puternici. Ceea ce, conform observaţiilor de pe Terra, ar conduce la o viaţă biologică înfloritoare.
Dr. Olson s-a declarat uimită de rezultate, declarând: „Acest studiu ne arată că condiţiile de pe unele exoplanete, care prezintă curenţi oceanici favorabili, ar putea să fie mai potrivite pentru viaţa biologică decât Terra”.
Studiul citat a fost prezentat în cadrul evenimentului Goldschmidt Geochemistry Congress.
Citeşte şi:
Primele forme de viaţă extraterestră pe care le-am putea întâlni ar putea fi dezamăgitoare
Viaţa extraterestră ar putea fi un fenomen mai rar decât s-a crezut până acum
De ce mulţi oameni de ştiinţă sunt reticenţi faţă de căutarea formelor de viaţă extraterestră