Un studiu recent deschide perspectiva ca un simplu test de sânge să ne ofere informaţii cu privire la riscurile de deces la care am putea fi expuşi într-un orizont de timp cuprins între cinci şi zece ani, notează Science Alert.
Cercetătorii care au lucrat la acest proiect au identificat 14 biomarkeri în sângele uman care au legătură cu creşterea riscului de deces. „Dacă putem identifica persoanele vârstnice vulnerabile cu ajutorul unui test de sânge, pe viitor am putea trece la anticiparea acestei vulnerabilităţi”, explică dr. Eline Slagboom, expertă în epidemologie moleculă şi îmbătrânire de la Universitatea Leiden, Olanda.
În prezent, capacitatea medicilor de a oferi prognosticuri cu privire la mortalitatea pacienţilor bătrâni a crescut considerabil. Această situaţie se datorează cantităţii mari de informaţii strânse de-a lungul timpului, cât şi faptul că aceste predicţii sunt realizate pe termen scurt. „Nu există un consens asupra a ceea ce face parte dintr-un set optim de date care să stea la baza unor predicţii pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte riscul de deces (n.r. 5-10 ani)”, a explicat dr. Slagboom.
Echipa condusă de dr. Slagboom explică faptul că indicatori precum colestrerolul sau tensiunea arterială, folosiţi pentru a determina riscurile la care sunt supuşi indivizii de vârstă mijlocie, nu pot fi folosiţi şi în cazurile pacienţilor bătrâni.
Pentru a identifica acei biomarkeri care ar putea să fie folosiţi în cazurile pacienţilor în vârstă, oamenii de ştiinţă au analizat mostre de sânge de la 44.168 de indivizi, cu vârste cuprinse între 18 şi 109 ani. Dintre aceştia, de-a lungul timpului 5.512 au murit. Analizând datele participanţilor, care conţineau măsurătorile a 226 biomarkeri, cercetătorii au identificat 14 care sunt asociaţi, independent unii de alţii, cu riscurile de deces.
„Aceste in formaţii sugerează faptul că realizarea unui profil al biomarkerilor ar putea fi utilă în practica medicală curentă”, a explicat dr. Slagboom. Dacă speranţele cercetătorilor vor deveni realitate, atunci studierea celor 14 biomarkeri ar putea să devină o procedură comună pentru sistemele de sănătate de pe glob, totuşi, experţii avertizează că până în acel punct mai trebuiesc realizate o mulţime de studii care să confirme aceste descoperiri.
Studiul a fost publicat în Nature Communications.
Citeşte şi:
Un test de sânge ar putea depista oboseala cronică