Cel mai mic motor are mărimea unui ion de calciu
Nişte fizicieni de la Trinty College din Dublin susţin că au reuşit să creeze cel mai mic motor din lume, acesta având mărimea unui singur ion de calciu, ceea ce l-ar face de zece miliarde de ori mai mic în comparaţie cu un motor al unui autoturism, notează Futurism.
Fizicienii care au lucrat la acest proiect explică că ionii de calciu au o sarcină electrică specifică care îi face să se învârtă. Folosind momentul cinetic al ionilor generat de rotaţia atomilor va transforma căldura (energia) primită de la un laser în vibraţii. Aceste vibraţii acţionează ca o volantă, mecanismul care stochează energia cinetică.
„Acestă volantă ne permite să măsurăm puterea pe care un motor la scară atomică o produce pentru prima dată”, explică Mark Mitchison, co-autor al studiului.
Un proiect similar a fost iniţiat şi de o echipă din Germania în anul 2014, folosind un atom de claciu pentr a alimenta un dispozitiv. În ceea ce priveşte aceste motoare atomice, experţii explică că acestea nu vor fi folosite pentru a alimenta maşinării mari, dar s-ar putea dovedi o soluţie pentru alimentarea nanotehnologiei.
Studiul în care fizicienii îşi explică invenţia a fost publicat în Physical Review Letters.
Citeşte şi: