Încălzirea climatică afectează transportul aerian
Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că există o creştere statistică importantă în ceea ce priveşte variaţiile mişcării şi direcţiei maselor de aer asociate turbulenţelor experimentate de către avioanele care zboară deasupra Atlanticului de Nord, notează Science Alert.
Această creştere statistică a turbulenţelor are efecte reale asupra traficului aviatic global, dat fiind faptul că desupra Atlanticului de Nord zboară zilnic în jur de 3.000 de avioane. Din cauza traficului aerian aglomerat, dar şi din cauza faptului că regiunea este expusă maselor de aer polar, oamenii de ştiinţă au ales să o analizeze în studiul lor.
Studierea turbulenţelor s-a concentrat pe mişcarea maselor de aer influenţate de contratul temperaturilor dintre ecuator şi Polul Nord, un contrast mai accentuat fiind asociat cu o mişcare mai rapidă a maselor de aer dinspre vest spre est.
În acest studiu, meteorologii de la Universitatea Reading au ajuns la concluzia că, în cazul altitudinilor mai mari, care ajung până la stratosfera de deasupra Polului Nord, temperatura scade ca răspuns la modificările climei din regiunea Arcticii. Înspre ecuator, oamenii de ştiinţă au observat un fenomen opus: creşterea temperaturilor la altitudinile superioare.
Schimbările temperaturilor din diferite regiuni ale stratosferei sunt completate de către schimbări ale temperaturilor din diferite regiuni ale troposferei şi, în mare parte, a timpului acestea tind să se echilibreze. Totuşi, oamenii de ştiinţă au observat o tendinţă a maselor de aer din aceste regiuni de a nu se mai echilibra la fel de mult, ceea ce duce la apariţia turbulenţeor avionelor care zboară deasupra Atlanticului.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, pe viitor, vor observa o creştere a proporţiilor acestor turbulenţe în viitor, comparativ cu situaţia din prezent. De asemenea, ei au subliniat şi faptul că proiecţiile climei în spaţiul Atlanticului de Nord arată că această regiune va fi cea mai afectată la nivel global de aceste fenomene.
Citeşte şi: