Un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii a ajuns la concluzia că există o corelaţie negativă între faptul că unele mame îşi schimbă domiciliul şi sănătatea bebeluşilor. Mai exact, atunci când în primele trei luni ale sarcinii mama îşi schimbă casa, spaţiul cu care este familiară, cresc riscurile ca copilul ei să se nască prematur şi să aibă o greutate şi mărime mai mici la naştere, notează Medicalxpress.
Folosind un eşantion randomizat de aproape 30.000 de femei însărcinate, care şi-au schimbat reşedinţa în primul trimestru al sarcinii, care a fost comparat cu un eşention de aproape 120.000 de femei, care nu şi-au schimbat reşedinţa şi care au fost însărcinate în acelaşi an. Alegerea primului trimestru ca perioadă studiată nu a fost una aleatorie, studii anterioare dezvăluind că în primele trei luni de sarcină factorii de stres pot avea un impact mai mare faţă de următoarele şase. Analiza finală, din care cercetătorii şi-au obţinut datele, a fost elaborată din studierea informaţiilor obţinute de la 28.011 de femei care s-au mutat în primul trimestru şi 112.451 care nu s-au mutat în respectiva perioadă.
Din analizarea informaţiilor grupului experimental, cele 28.011 femei care şi-au schimbat reşedinţa în primul trimestru, oamenii de ştiinţă au aflat că acestea aveau şanse mari să fie femei tinere, mai puţin educate, care trăiau în zone cu venituri mici la nivel de gospodărie şi care e posibil să mai fi avut şi alţi copii în prealabil. Toate aceste caracterisitici ale grupului experimental se încadrează în categoria factorilor de risc social şi stres asupra evoluţiei sarcinii, explică cercetătorii.
În aceste condiţii, schimbarea reşedinţei a fost asociată cu o creştere de 37% a riscului de naştere prematură faţă de grupul de control (cele 112.451 de femei), în timp ce rata naşterii premature absolute este de 6,4% pentru femeile care se mută în primul trimestru faţă de 4,5% pentru cele care nu fac asta.
Oamenii de ştiinţă care au realizat acest studiu nu au continuat cercetarea pentru a afla care sunt cauzele acestui risc crescut. Totuşi, ei teoretizează că riscurile asociate schimbării reşedinţei sunt corelate cu întreruperea îngrijirii medicale şi cu stresul fizic.
Citeşte şi:
Testele genetice din timpul sarcinii despre care orice gravidă ar trebui să ştie
Munca depusă în ultimul trimestru al sarcinii este la fel de nocivă ca fumatul