Dr. Daniel Vîlcioiu: Cum se poate trata fractura de pumn, cea mai frecventă fractură osoasă
Am stat de vorbă despre acest subiect cu un medic specializat în chirurgia mâinii dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic Colentina
Ce reprezintă fractura de pumn?
Dr. Daniel Vîlcioiu Fractura de pumn reprezinta una din cele mai frecvente fracturi de la nivelul scheletului osos. Epifiza distala de radius are un rol esenţial în biomecanica pumnului şi de aceea este important ca fracturile la acest nivel, să fie tratate corect de la începutul tratamentului ortopedic. De reţinut este faptul că pacientul trebuie monitorizat obligatoriu pe parcursul tratamentului, pentru a exclude orice fel de complicaţie de tipul deplasării fracturii pe gips sau pierderea mobilităţii degetelor, putând alege conversia tratamentului ortopedic în tratament chirurgical. De asemenea, în cazul operaţiei de fixare a fracturii nu mai este nevoie de imobilizare postoperatorie, pacienţii putând mişca mâna liber, fără a face mari eforturi.
Unde ne adresăm dacă am suferit o fractură de pumn?
Dr. Daniel Vîlcioiu: Atunci când se optează pentru tratament chirurgical, fracturile extraarticulare pot fi tratate într-un serviciu de Ortopedie- Traumatologie, având la bază un protocol bine stabilit. În cazul fracturilor intraarticulare, cominutive sau cu leziuni carpiene asociate, va fi nevoie de experienţa unui chirurg de mână dedicat, ce poate asista artroscopic procedura chirurgicală şi poate identifica toate leziunile asociate, de tipul disjuncţiei scafo-lunate, avulsiei ligamentelor ulnare sau luxaţiilor carpine.De notat este faptul că un chirurg supraspecializat va opera într-o singură lună 20-30 de pacienţi cu acelaşi tip de afecţiune, fapt ce va duce în timp la o automatizare tehnică şi implicit la rezultate mai bune.